Een te hoge relatieve luchtvochtigheidsgraad is geen goed idee. De ideale vochtigheid van de binnenlucht schommelt tussen 40% en 60%. Alles daarboven of daaronder wordt beschouwd als te droge of te vochtige lucht. Wij hebben enkele handige tips om de vochtigheid van je binnenlucht te beïnvloeden.
De invloed van seizoenen op de relatieve luchtvochtigheid in huis
De ideale relatieve luchtvochtigheid in de winter is niet dezelfde als de aanbevolen waarde in andere seizoenen. Het verschil is te wijten aan de vochtigere buitenlucht en de lagere temperaturen ten opzichte van de zomermaanden.
In de winter raden we een luchtvochtigheid in huis aan tussen 30% en 50%. Naarmate het buiten kouder wordt en je de verwariming gebruikt, zal de luchtvochtigheid binnen dalen naar 30%. Wanneer je de verwarming opnieuw uitschakelt zal deze opnieuw stijgen. Ben je niet zeker over de waarde van de luchtvochtigheid bij je thuis? Dan is een hygrometer of vochtmeter een handige tool om de vochtigheid binnenshuis te meten.
De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis
Een luchtvochtigheidsgraad boven de 60% hoeft niet meteen een probleem te vormen. Tal van factoren kunnen aan de basis liggen van een tijdelijke verhoging van de luchtvochtigheid: de buitenlucht, de was laten drogen, veel gekookt of bezoek over de vloer gehad.
Desondanks adviseren we de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten te houden. Een langdurig te hoge luchtvochtigheid kan immers grote impact hebben op je levenskwaliteit. We zetten de gevolgen voor je op een rij.
Tips om de luchtvochtigheid in huis te verlagen
Redenen genoeg om te zorgen voor een gezonde binnenlucht voor jou en je gezin. Er zijn heel wat zaken die je zelf kan doen om komaf te maken met die te hoge luchtvochtigheid. We lijsten ze even voor je op.
Tip 1: Kies voor enkele vochtabsorberende planten.
Planten zorgen in het algemeen voor een betere luchtkwaliteit én luchtvochtigheid in huis. Je kan echter kiezen voor planten die specifiek vochtabsorberend zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de Aloë vera, de Sanseveria, de Lepelplant, de Graslelie en ook Varens ideale vochtvreters. Plaats ze in de woonkamer, keuken, badkamer of zelfs in de slaapkamer.
Tip 2: Kook zoveel mogelijk met de deksels op de potten en de dampkap aan.
Het lijkt een detail, maar alle beetjes helpen om vocht geen kans te geven. Je keuken is daarbij erg belangrijk omdat je hier veel waterdamp vocht creëert. Denk maar aan koken of de vaatwasser. Gebruik je dampkap consequent, ook wanneer je enkel een zachtgekookt ei maakt. Zet bij voorkeur een deksel op je potten om te vermijden dat er te veel waterdamp ontsnapt in de ruimte en zo de luchtvochtigheid in huis stijgt.
Tip 3: Zorg voor voldoende verluchting
Zet dagelijks de ramen van de slaapkamers minstens een kwartier open om te zorgen voor voldoende ventilatie. Je spendeert gemiddeld 8 uur in je slaapkamer per nacht, de luchtvochtigheid in de slaapkamer kan maar beter goed zijn. Verlucht ook zeker de van nature vochtige ruimtes in je huis, zoals de badkamer, de waskamer, het toilet en de keuken.
Tip 4: Overweeg een luchtbehandelingsinstallatie
Een luchtbehandelingssysteem zorgt voor een optimale luchtkwaliteit en luchtvochtigheid in huis. De installatie zal je woning doorheen de dag ventileren. Laat je adviseren door een expert. Vraag een gratis expertise aan bij Murprotec voor de meest geschikte luchtbehandeling om de vochtigheidsgraad in huis te verbeteren. Eén van onze experts komt kosteloos ter plaatste en biedt je een oplossing op maat van je woning.
Tips om de luchtvochtigheid in huis te verhogen
Ook om de luchtvochtigheid in huis te verhogen bestaan er enkele handig truckjes.
Tip 1: Creëer natuurlijke verdamping.
Naam een bakje of kommetje en vul het met water en zet het vervolgens op de verwarming. Vervolgens zal de warmte zijn werk doen en het water laten verdampen waardoor de realtieve luchtvochtigheid in huis opnieuw kan stijgen.
Tip 2: Overweeg een luchtbevochtiger.
Wanneer de vochtigheidsgraad binnen niet stijgt, ondanks je pogingen om natuurlijke verdamping te creëren, dan is het tijd om een luchtbevochtiger te overwegen om zo de luchtvochtigheid in huis opnieuw op punt te krijgen.
Tip 3: Zet op tijd de verwarming uit.
Zeker in de winter is de verwarming een boosdoener als het gaat om een te lage luchtvochtigheid. Naarmate dat we de binnenlucht beïnvloeden met de warmte zal de vochtigheidsgraad in huis verder dalen. Zet je verwarming dus uit wanneer het niet noodzakelijk is om de luchtvochtigheid in huis niet extra te verlagen.
Tip 4: Zet je vaatwasser open.
Is de vaatwasser net klaar met wassen en is de luchtvochtigheid in huis te laag? Dan zou je de vaatwasser onmiddellijk kunnen openzetten zodat de stoom vrij komt in de ruimte.
Vraag professioneel advies om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren
Blijf dus niet bij de pakken zitten wanneer de luchtvochtigheid langdurig te hoog of te laag blijft. Probeer zelf de vochtigheidsgraad in huis te verbeteren door onze handige tips. Merk je geen of te weinig verschil, laat je dan bijstaan door onze experten. Wij zorgen dat een te hoge luchtvochtigheid en vocht definitief verleden tijd zijn.