Terug naar overzicht

Wat zijn de gevolgen van een vochtige slaapkamer?

26/06/2021
vocht en gezondheid luchtvochtigheid vocht voorkomen

Een vochtige slaapkamer kan je slaap enorm verstoren. Zijn je luchtwegen vaak geïrriteerd wanneer je wakker wordt? Dan is de kans groot dat je in een te vochtige slaapkamer slaapt.

Murprotec legt uit hoe je een vochtige slaapkamer kan herkennen, wat de mogelijke oorzaken zijn van een vochtige slaapkamer, hoe je vocht in de slaapkamer kan bestrijden, de gevolgen van een vochtige slaapkamer en enkele handige tips om de strijd aan te gaan met een te vochtige slaapkamer.

Slaapkamer

Een vochtige slaapkamer herkennen

Een vochtige slaapkamer is erg slecht voor je gezondheid. Je kan dus maar betere de signalen van een vochtprobleem in je kamer opmerken. Tal van elementen kunnen een aanwijzing zijn van een te vochtige slaapkamer. We sommen ze voor je op.

Vochtplekken in de slaapkamer

Vochtplekken zijn in vele gevallen een van de eerste zichtbare tekenen van een vochtige slaapkamer. Je kan vochtplekken bijvoorbeeld herkennen aan zoutkringen met een soort witachtig poeder, loskomend behangpapier, lichtgrijze of groene kringen op bakstenen of salpeter.

Vochtplekken ontstaan niet uit het niets op je muren. Merk je dergelijke plekken op, schakel dan de hulp in van een Murprotec vochtexpert om de oorzaak van de vochtplekken in je slaapkamer te bepalen en voorgoed te bestrijden.

Wil je de vochtvlek reinigen? Zorg dan voor voldoende bescherming, want ook door het reinigen van vochtplekken kan je schadelijke stoffen inademen.

Schimmel in de slaapkamer

Schimmel in de slaapkamer kan je het best vermijden. Heb je toch last van schimmel in je slaapkamer, laat hier dan zo snel mogelijk een Murprotec expert naar kijken om definitief komaf te maken met schimmels. Schimmelvlekken zijn niet enkel een doorn in het oog, ze zijn ook erg ongezond. De aanwezigheid van schimmel in de slaapkamer wijst op een groter vochtprobleem.

Schimmel in de slaapkamer kan je herkennen aan zwarte stippen op de muren. Schimmels kunnen zich verplaatsen op je meubels en textiel. 

Muffe geur in de slaapkamer

Naast vochtplekken op de muren en schimmel in de slaapkamer, is een muffe geur een vaak voorkomend gevolg van een vochtige slaapkamer. Dikwijls is de doffe geur een direct gevolg van de aanwezigheid van schimmels in de slaapkamer of te vochtige muren.

Loskomend schilderwerk in de slaapkamer

Merk je loskomend schilderwerk of behangpapier op? Dan is de kans groot dat je muren onvoldoende opdrogen. Ook het pleisterwerk van je slaapkamer kan hierdoor beschadigd raken.

Waterdruppels op de ramen van de slaapkamer

Tijdelijke condensatie is in vele gevallen geen probleem. Blijven de waterdruppels op je ramen echter lang aanwezig of verdwijnen ze helemaal niet, dan zit je met condensatieprobleem in de slaapkamer.

Condens op slaapkamerraam

Mogelijke oorzaken van een vochtige slaapkamer

Tal van zaken kunnen aan de oorzaak liggen van je vochtige slaapkamer. 

Condensatie in de slaapkamer

Condensatie in de slaapkamer is op zich geen vreemd fenomeen, meer nog het is de meest voorkomende oorzaak van een vochtige slaapkamer.

Meestal is condens in de slaapkamer te wijten aan een te hoge luchtvochtigheid in huis. Onze dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld ademen en zweten dragen bij aan de vochtigheidsgraad in onze woning. We vertoeven gemiddeld 8 uur in onze slaapkamer, het hoeft dus niet te verbazen dat de vochtigheid in onze slaapkamer verhoogt. Wanneer het vocht in de lucht niet weg kan, ontstaat condensatie op koudere oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds.

Ben je niet zeker wat de oorzaak is van je vochtprobleem in je slaapkamer? Vraag onze experten advies tijdens een gratis en vrijblijvende analyse van het vochtprobleem.  

Hoe kan je een condensatieprobleem in de slaapkamer bestrijden:

 • Verlucht de slaapkamer
Natuurlijke verluchting is een eerste, maar vaak ontoereikende stap om een te hoge luchtvochtigheid tegen te gaan. Zet daarom iedere dag je slaapkamerraam een tijdje open zodat je kamer opnieuw voorzien wordt van frisse lucht. Hetzelfde geldt voor de overige kamers in je woning, want mogelijks is ook daar de luchtvochtigheid te hoog. 
 
 • Luchtontvochtiger in de slaapkamer
Een luchtontvochtiger installeren in je slaapkamer kan helpen om de luchtvochtigheid in de slaapkamer beter onder controle te krijgen. Door het lawaai dat een luchtontvochtiger maakt is het echter onmogelijk dit te gebruiken op de uren dat je slaapt, en dit is nu net wanneer je hem het meest nodig hebt.
 
 • Een luchtbehandelingssysteem of een ventilatiesysteem
Een automatische luchtbehandeling zorgt ervoor dat jij je minder zorgen hoeft te maken over het ventileren van je huis. Het toestel zorgt immers zelf voor een goede, gecontroleerde en permanente ventilatie op maat van jouw woning.

Doorslaand vocht in de slaapkamer

We spreken van doorslaand vocht wanneer regenwater binnensijpelt in onze gevel. Wanneer de waterdichtheid van je gevel twijfelachtig is, kan je na verloop van tijd ook binnen vochtproblemen opmerken, zoals vochtige muren, schimmel en salpeter.

Hoe kan je doorslaand vocht in de slaapkamer bestrijden:

 • Gevel impregneren
Door de poriën van de gevel te vullen met impregneervloeistof wordt een beschermingslaag gecreëerd. We adviseren hierbij om eerst de schade van het vochtprobleem te herstellen, voor de gevel te impregneren.
 
 • Nieuwe gevelbekleding
Je kan de gevel ook volledig opnieuw laten bekleden. Dit gaat in vele gevallen gepaard met een volledige gevelrenovatie.

Opstijgend vocht in de slaapkamer

Wanneer je slaapkamer zich op het gelijkvloers bevindt, bestaat de kans dat opstijgend vocht de oorzaak is van je vochtige slaapkamer. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door problemen met de waterkering, hierdoor kan grondwater zich een weg banen naar je binnenmuren. Hoe langer dit onopgemerkt blijft of niet behandeld wordt, hoe erger dit probleem zal worden en hoe meer schade het zal berokkenen.

Hoe kan je opstijgend vocht in de slaapkamer bestrijden:

 • Muren injecteren
Een muurinjectie maakt vochtige muren opnieuw vochtvrij. Het is een van de meest gebruikte behandelingen tegen opstijgend vocht.
​​​​
 • Muren onderkappen
Het onderkappen van muren, waarbij een nieuwe waterkering wordt aangebracht, is een hele klus. Er komt veel kap- en breekwerk bij kijken, waardoor het een minder gekozen optie is ten opzichte van een muurinjectie. Het wordt bovendien afgeraden omwille van het risico op scheuren en barsten in de muren bij oudere woningen.

Een lek in de slaapkamer

Een lek in één van de leidingen merk je in vele gevallen niet onmiddellijk op. Lekkage wordt vaak pas opgemerkt na enkele maanden wanneer je muren vochtvlekken vertonen.

Hoe kan je een lek in de slaapkamer bestrijden:

 • Opsporing van het lek
Alles begint bij het opsporen van het lek. Vaak zit de lekkende leiding verstopt in de muur en heb je professionele hulp nodig om de precieze locatie van het lek te bepalen. Vraag een Murprotec expert voor je lekdetectie.

De gevolgen van een vochtige slaapkamer

Gevolgen voor je gezondheid

De impact van een vochtige slaapkamer op je gezondheid is niet te onderschatten. Vocht in de slaapkamer kan namelijk verschillende ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Iedere persoon produceert met zijn of haar ademhaling elke nacht ongeveer 1 à 2 liter waterdamp. In combinatie met een vochtige omgeving kan deze waterdamp negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Verkouden man

We lijsten ze voor je op:

 • Reuma
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Astma
 • Benauwdheid en hoesten
 • Ademhalingsproblemen
 • Ontstekingen in de neusholten en luchtwegen
 • Aangetast immuunsysteem
 • Bronchitis
 • Hoofdpijn
 

Bovendien is een vochtige slaapkamer nefast voor je nachtrust. Geïrriteerde luchtwegen kunnen je slaap sterk verstoren. Pak een te vochtige slaapkamer dus zo snel mogelijk aan om de ideale slaapomstandigheden te creëren voor jou en je gezin. Naast het aanpakken van de luchtvochtigheid in je slaapkamer, kies je beter voor een kwalitatieve matras en bedtexiel.

Belangrijk: Waarschijnlijk isoleer jij je woning zo goed mogelijk. Doorgedreven isolatie zorgt er echter voor dat vocht in de slaapkamer blijft hangen en niet naar buiten kan. De gouden regel is dan ook: bij een goede isolatie hoort een permanente, aangepaste ventilatie!

Schade aan je woning 

Vocht en alle gevolgen dat het met zich meebrengt kan serieuze implicaties hebben voor de structuur van je woning. Schimmels in de slaapkamer, salpeter en zwammen kunnen de stabiliteit van je huis behoorlijk aantasten.

In ernstige gevallen is zelfs een vloer- of muurverzakking niet ondenkbaar. Bijgevolg heeft vocht ook invloed op de waarde van je huis.

Stop vocht bij de eerste tekenen. Vraag je gratis en vrijblijvende expertise bij Murprotec. Eén van onze experten uit jouw regio komt kosteloos bij je langs en analyseert het vochtprobleem om de juiste behandeling te kunnen bepalen.

Tips om een vochtige slaapkamer te voorkomen

Een vochtige slaapkamer en slapen als een roosje passen niet goed samen. Een te vochtige slaapkamer is ten sterkste af te raden, maar te droge lucht is ook niet goed! Door te droge lucht drogen de slijmvliezen uit en raken ze geïrriteerd. Te droge lucht kan ook het risico op aandoeningen van de luchtwegen vergroten.

Een gezonde woonomgeving heeft een relatieve vochtigheidsgraad tussen 40 en 60%. Lees onze blog over de ideale relatieve vochtigheid voor meer info.

Enkele tips om de vochtigheidsgraad in je slaapkamer en woning te verminderen:

 • Verlucht de ruimten van je woning elke dag enkele minuten door de ramen te openen.
 • Laat geen was drogen binnenshuis.
 • Gebruik vochtwerende verf in de kamers.
 • Creëer een stabiele temperatuur.
 • Zet je slaapkamerdeur ‘s nachts op een kier.
 • Plaats natuurlijke vochtvreters zoals een Aloë Vera.
 

Deze oplossingen zijn alleen geschikt voor kleine vochtproblemen. Voor een ernstiger probleem kan je een gratis expertise aanvragen bij Murprotec.

 

Artikel delen via

Op zoek naar een behandeling voor je vochtprobleem?

Vraag raad aan Murprotec. We komen gratis bij je langs om het vochtprobleem te analyseren en je een definitieve behandeling voor te stellen.

Gratis expertise
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Cookies stellen ons in staat uw bezoek aan onze website te optimaliseren, namelijk door sommige van uw gebruikersvoorkeuren op te slaan. Cookies kunnen ons ook in staat stellen u gepersonaliseerde reclame-inhoud voor onze eigen producten en diensten of die van onze partners aan te bieden. Meer informatie over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren, vindt u in ons cookiebeleid

Cookie Policy