Schimmel in huis?

Hoe herken je schimmels in huis?

Als je schimmels in huis hebt, is dat een slecht teken. Niet alleen omdat die schimmels een doorn in het oog zijn, maar vooral omdat ze in een gezonde woning niet voorkomen. Herken je een van deze tekenen van schimmels in je keuken, badkamer, slaapkamer of ergens anders in je huis?

 • Vlekken op het behang
 • Verkleurd pleisterwerk
 • Zwarte stippen op de muur en het plafond
 • Schimmels op meubels en textiel
 • Een muffe geur


Dan heb je helaas te maken met een vochtprobleem. Merk je schimmelvorming op, dan is het onderliggende vochtprobleem al ver gevorderd. Schimmels in huis kunnen veel schade aanrichten aan je woning en zijn schadelijk voor je gezondheid. Ze tasten je immuunsysteem aan waardoor je sneller ziek kan worden. Murprotec helpt je om schimmels te bestrijden én te voorkomen.

Gratis expertise
Zwarte schimmel op een muur als gevolg van vocht in huis
 
 

Vraag nu je gratis expertise aan


Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd schimmels in huis met de #1 vochtexpert in Europa

 • Tot 30 jaar garantie
 • Meer dan 65 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap om definitief komaf te maken met schimmel is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het onderliggende vochtprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit. 

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. Binnen de 48 uur leggen we telefonisch een afspraak vast 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van schimmel

Welke soorten schimmels in huis bestaan er?

Helaas zijn er tal van verschillende schimmels die in ons huis kunnen voorkomen. Denk maar aan de zwarte schimmel, groene schimmels, de roze schimmel, oranje schimmel en witte schimmels. Voor je schimmels kan verwijderen is het belangrijk om te weten met welke schimmel je te maken hebt.

 • Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel is een vaak voorkomende schimmel in huizen. De zwarte schimmel is te herkennen aan de zwarte stipjes en donkere vlekken op de muren of plafonds. Zwarte schimmel ontstaat voornamelijk door een slechte ventilatie, een gebrekkige afzuiging of andere onderliggende vochtproblemen.

Bij een hoge mate van vocht in huis kan de zwarte schimmel zowat overal voorkomen. Dat de zwarte schimmel zo vaak voorkomt, betekent niet dat de schimmel niet gevaarlijk is. Integendeel, wanneer je te lang wordt blootgesteld aan zwarte schimmels zal dit gevolgen hebben voor je gezondheid.

Ook wanneer je zwarte schimmel verwijdert, dien je goed op te letten. Voorzie steeds de nodige voorzorgsmaatregelen. 

 • Roze schimmel in huis

De roze schimmel, ook wel serratia marcescens genoemd, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel en is zeer schadelijk. De roze schimmel kan ook andere kleurschakeringen aannemen zoals, rood-roze, roze-oranje. De roze schimmel komt het vaakst voor in de badkamer en wordt getypeerd door z’n voorliefde voor natte, vochtige en donkere plaatsen. Denk daarbij vooral aan douches, badkuipen, tegelvoegen en wastafels. De gezondheidsrisico’s bij de roze schimmel zijn niet min:

 • Lucht- en urinewegeninfectie
 • Gastro-intestinale aandoeningen
 • Blaasinfecties
 • Longontstekingen

Je kan dus behoorlijk ziek worden door de aanwezigheid van een roze schimmel. Bovendien is de roze schimmel ook erg gevaarlijk voor huisdieren.

 • Groene schimmel in huis

Groene schimmels komen in verschillende soorten: aspergillus en cladosporium. Wat hebben deze schimmels met elkaar gemeen: ze zijn groenkleurig en je wilt geen van allen in je huis.

 • Aspergillus

De aspergillus is een groene schimmel die vaak voorkomt in het dagelijks leven. Deze groene schimmel voedt zich met suiker en zetmeelrijk voedsel.

 • Cladosporium

De cladosporium is een van de meest voorkomende groene schimmels. Deze groene schimmel nestelt zich zowel op levend als dood plantmateriaal en is het hele jaar door aanwezig in de buitenlucht. De concentratie van de groene schimmel kan in de zomer enorme pieken ervaren. De concentratie van de schimmel binnen hangt echter af van de buitenlucht en de aanwezigheid van planten in huis.

 • Oranje schimmel in huis

De oranje schimmel verschilt enorm qua textuur van de andere schimmelsoorten. In tegenstelling tot de groene, zwarte, witte en roze schimmel heeft de oranje schimmel een slijmerige, sponsachtige consistentie. Oranje schimmels ontstaan in vele gevallen door een te hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van veel hout.
 

 • Witte schimmel in huis

De witte schimmel houdt van een natte en muffe omgeving. Planten, stof, voedsel, gipsplaten, hout, tapijt,… het zijn de favoriete plekken van de witte schimmel. Deze schimmel is moeilijk op te merken omdat ze in het begin bestaat uit hele kleine witte puntjes. De witte schimmel is haast onzichtbaar voor het blote oog. Pas na verloop van tijd merk je grotere schimmelplekken op. Na een tijd kan de witte schimmel zelfs verkleuren.

Let op! Witte schimmel verwijderen doe je niet zomaar, zorg steeds voor de nodige voorzorgsmaatregelen. 

Wat is de oorzaak van schimmel in huis?

Waar schimmel is, is vocht. Schimmels ontstaan vaak in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatie. Is het lekker warm in huis en sluimert er een vochtprobleem in je badkamer of keuken? Heb je last van vochtige muren? Dan creëer je een ideale voedingsbodem voor schimmels in huis. Vermijd schimmels in de badkamer, keuken of andere vochtige plaatsen in huis. 

Waterdruppels op een raam door condensatie

Condensatie veroorzaakt schimmel

Wordt je huis onvoldoende verlucht en blijft het vochtig? Vooral in de badkamer en keuken zorgt condensatie voor schimmels.

Lees meer over condensatie
Vochtvlekken door opstijgend vocht aan de onderkant van een muur

Opstijgend vocht veroorzaakt schimmel

Optrekkend grondvocht maakt je muren en de lucht in huis vochtig. Als je opstijgend vocht niet oplost, krijg je schimmels.

Lees meer over opstijgend vocht
Doorslaand vocht laat een grote vochtvlek achter op de hoek van een gevel

Doorslaand vocht veroorzaakt schimmel

Op plaatsen waar je gevel vocht doorlaat na een regenbui, hechten schimmels zich vast op je binnen- en buitenmuren.

Lees meer over doorslaand vocht
Een vochtige kelder waarin de keldervloer bedekt is door een laag water

Schimmels in een vochtige kelder

Een kelder is vaak donker, vochtig en amper of niet geventileerd. De perfecte plaats voor schimmels om te groeien.

Lees meer over vocht in de kelder
 
 

Welk vochtprobleem veroorzaakt de schimmels in je huis?

Te veel vocht, een warme omgeving en slechte ventilatie. Die 3 hoofdredenen zorgen voor schimmel in je huis. Reken op Murprotec om de oorzaak van het vochtprobleem te analyseren en te behandelen, zodat je voorgoed verlost bent van schimmel in huis.

Gratis expertise

Hoe gaan we te werk?

1

Gratis expertise

Een vochtexpert komt langs om vochtmetingen te doen, de schimmel te observeren en het vochtprobleem te analyseren.

2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om voorgoed van je schimmel af te zijn.

3

Definitieve vochtbehandeling

Onze vakmensen gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Reken op Murprotec om een betrouwbare en correcte expertise te maken van je vochtprobleem – volledig gratis. Zo ben je zeker steeds zeker van een definitieve oplossing voor elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

Hoe kan je schimmelplekken verwijderen?

Om schimmels voorgoed te laten verdwijnen, moet je eerst achterhalen welk vochtprobleem ervoor zorgt dat schimmels opduiken in je huis. Als je de oorzaak aanpakt, ben je niet alleen verlost van de lelijke schimmelvlekken, je vermijdt ook nieuwe schimmelvorming in de toekomst.

Een schimmel op het raam, muur of het plafond behandelen blijft dus niet bij het verwijderen van de schimmelplekken. Pas steeds op wanneer je schimmel in je badkamer, slaapkamers of andere ruimten zelf verwijderd. Schimmels bevatten schadelijke stoffen die erg ongezond zijn. 

Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

Schimmel voorkomen met luchtbehandeling

Kamp je met een condensatieprobleem? Ons luchtbehandelingssysteem haalt het overtollige vocht uit de lucht en geeft schimmels geen kans.

Lees meer overluchtbehandeling
Een muur aangetast door opstijgend vocht met onderaan gaten gemaakt om de muur te injecteren met waterwerend middel

Schimmel voorkomen door muren te injecteren

Zijn de schimmels het gevolg van opstijgend vocht? Dan lossen we het probleem op door de muren te injecteren met een vochtwerend middel.

Lees meer overmuren injecteren
Vochtexpert van Murprotec impregneert vochtige gevel

Schimmel voorkomen door de gevel te impregneren

Komt er schimmel op je binnen- of buitenmuren omdat je gevel vocht doorlaat? We maken hem weer waterdicht door je buitenmuren te impregneren.

Lees meer overgevel impregneren
Murprotec-medewerker maakt kelder waterdicht met bekuiping

Schimmel voorkomen met een waterdichte kelder

Een vochtige kelder is een goede broedplaats voor schimmels. We lossen het vochtprobleem in je kelder op en vermijden zo schimmels.

Lees meer overkelder waterdicht maken
 

Kan je schimmel in huis zelf verwijderen?

Zodra je schimmel aantreft in huis, is het belangrijk om die te verwijderen. Je kan zelf aan de slag met een vochtige doek en aangepaste producten of azijn, maar ga altijd veilig te werk als je schimmels wegpoetst. Door de schimmelvlekken te behandelen, verspreiden de schadelijke schimmelsporen zich namelijk nog sneller door de lucht.

Minstens even belangrijk als de schimmelvlekken weghalen, is de oorzaak van de schimmel aanpakken zodat hij niet terugkomt. Een schimmelverwijderaar is géén permanente oplossing. Blijven je muren vochtig door een vochtprobleem, dan duiken de schimmels na een tijdje gewoon weer op.

Waarom moet je schimmel in huis bestrijden?

Schimmel is slecht voor de gezondheid, maar ook de gevolgen voor je huis onderschat je beter niet. De lelijke zwarte, bruine of grijze schimmelvlekken op je muur krijg je er maar moeilijk af. Ook het houtwerk achter je muren raakt beschadigd, en een kast die tegen een muur met schimmel staat, is in een mum van tijd aangetast.

Een huis waar schimmels groeien, krijgt het zwaar te verduren. Schimmels voeren namelijk een afbraakproces uit, en dat heeft ernstige gevolgen voor de structuur van je huis: betonrot en houtrot doen de dragende elementen van je huis gewoon bezwijken. Vooral zwammen kunnen verwoestend zijn.

Jonge vrouw met astma gebruikt inhalator

Wat is het effect op de gezondheid van schimmel in huis?

Ruik je die typische muffe geur in huis? Die komt er door schimmel en bacteriën in de lucht. Je kan je dan best voorstellen dat het bijzonder ongezond is om veel tijd door te brengen in een huis waar schimmels groeien.

De schimmelsporen die in de lucht terechtkomen, tasten je luchtwegen aan. Bovendien trekken schimmels ongedierte aan, die ook allergenen verspreiden.

Schimmels vooroorzaken heel wat gezochtheidsklachten:

 • Allergische reacties
 • Astma-aanvallen
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Longontsteking
 • Luchtwegeninfecties
 • Unrinewegeninfecties
 • Blaasontsteking
 • Slecht slapen

Vooral kleine kinderen zijn extra gevoelig voor de gevolgen van schimmels in huis, maar ook voor mensen met een zwakker immuunsysteem of luchtwegproblemen zijn schimmels extra schadelijk.

Om je eigen gezondheid en de gezondheid van je gezin te beschermen, is het belangrijk om vocht en schimmels in huis te vermijden. Is het kwaad al geschied? Wacht dan niet tot het erger wordt, maar schiet meteen in actie om de schimmels te bestrijden.

Hoeveel weet jij over de gevolgen van schimmels op je gezondheid? Doe de test!

Lees meer over de gevolgen van vocht op de gezondheid
 
 

Waar in huis komen schimmels voor?

Schimmel ontstaat op vochtige, minder verwarmde en vaak donkere plaatsen in huis. Ruik je iets vreemd, maar zie je niet meteen schimmels op de muur? Controleer dan even of er achter je kasten schimmels verstopt zitten.

Merk je vochtproblemen op andere plaatsen in huis op?

Schimmel
op vochtige muren

Schimmels verschijnen meestal in de hoeken van een kamer die kampt met een vochtprobleem.

Mijn muren zijn vochtig

Schimmel
in de kelder

Schimmels op de keldermuren zijn een teken van een vochtprobleem.

Mijn kelder is vochtig

Schimmel
in de badkamer

Schimmels op voegen, het plafond en rond de douche wijzen op vocht in de badkamer.

Mijn badkamer is vochtig

Schimmel 
in de keuken

Een muf geurtje, schimmel op muren en keukenkastjes betekenen vocht in de keuken.

Mijn keuken is vochtig

Schimmel
rond de ramen

Schimmels rond regelmatig beslagen ramen duidt op een vochtprobleem.  

Mijn ramen zijn vochtig

Schimmel
op het plafond

Schimmelvlekken en zwarte puntjes op het plafond moeten alarmbelletjes doen rinkelen.

Mijn plafond is vochtig

Aangetaste 
gevel

De witte waas op je gevel is salpeter, geen schimmel. Het wijst op vocht in je gevel.

Mijn gevel is vochtig

Merk je ergens anders schimmel op?

Schakel een vochtexpert in om een juiste expertise te maken van je vochtprobleem.

Gratis expertise

Tips & advies over vocht in huis

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding, schimmels in huis en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips & tricks.

Schimmel in huis?

Reken op Murprotec om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vraag een gratis expertise aan. We contacteren je binnen de 48 uur.

Of bel gratis 0800 14 607

Murprotec heeft meer dan 65 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
0800 14 607
GRATIS EXPERTISE

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Cookies stellen ons in staat uw bezoek aan onze website te optimaliseren, namelijk door sommige van uw gebruikersvoorkeuren op te slaan. Cookies kunnen ons ook in staat stellen u gepersonaliseerde reclame-inhoud voor onze eigen producten en diensten of die van onze partners aan te bieden. Meer informatie over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren, vindt u in ons cookiebeleid

Cookie Policy

x
Bonjour!

Nous sommes heureux de vous accueillir sur le site Web de Murprotec.

Si vous visitez le site depuis la France, continuez sur le site Web de Murprotec France.

Continuez sur Murprotec France

Si vous visitez le site depuis la Belgique, vous êtes au bon endroit.

Continuez sur Murprotec Belgique
x
Hallo!

Fijn dat je naar de website van Murprotec surft.

Bezoek je de website vanuit Nederland? Ga dan verder naar de website van Murprotec Nederland.

Ga verder naar Murprotec Nederland

Bezoek je de website vanuit België? Dan zit je hier goed.

Ga verder naar Murprotec België
x
Bonjour!

Nous sommes heureux de vous accueillir sur le site Web de Murprotec.

Si vous visitez le site depuis le Luxembourg, continuez sur le site Web de Murprotec Luxembourg.

Continuez sur Murprotec Luxembourg

Si vous visitez le site depuis la Belgique, vous êtes au bon endroit.

Continuez sur Murprotec Belgique
x
Bonjour!

Nous sommes heureux de vous accueillir sur le site Web de Murprotec.

Si vous visitez le site depuis la Suisse, continuez sur le site Web de Murprotec Suisse.

Continuez sur Murprotec Suisse

Si vous visitez le site depuis la Belgique, vous êtes au bon endroit.

Continuez sur Murprotec Belgique