Heb je last van opstijgend vocht in de muren? 

Wat is opstijgend vocht? 

Opstijgend vocht of optrekkend vocht is een vochtprobleem dat veroorzaakt wordt door problemen met de waterkering. Deze waterdichte laag wordt tijdens de bouwwerken geplaatst tussen de stenen om te vermijden dat de muren vocht opnemen. Indien er een probleem is met de waterkering, kan er opstijgend vocht ontstaan in de muren. Meestal komt dit fenomeen vooral voor in oudere woningen, maar ook nieuwbouw woningen kunnen last hebben van optrekkend vocht.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht? 

Opstijgend vocht ontstaat vaak in de kelder. Als de muren van je kelder niet of niet meer waterdicht zijn, dan heeft het grondwater vrij spel en trekt het op naar de muren op het gelijkvloers.

Als er geen waterkerende laag voorzien werd in de muren, of als die in de loop der jaren zwakker geworden is, absorberen poreuze bakstenen het grondvocht als een spons. Ook als je geen kelder hebt, krijg je zo last van opstijgend vocht. Het grondwater trekt langzaam omhoog in de stenen en het metselwerk. Dit verschijnsel wordt ook ‘capillaire werking’ genoemd. Een fout in de constructie van je huis of de ouderdom van je huis, is dus vaak de oorzaak van opstijgend vocht in je muren. Opstijgend vocht kan je bovendien zowel op je binnen- als buitenmuren opmerken.

Gratis expertise
Vochtvlekken door opstijgend vocht aan de onderkant van een muur

Vraag nu je gratis expertise aan

Of bel gratis 0800 14 607

Laat opstijgend vocht behandelen door een professional

 • Tot 30 jaar garantie
 • Meer dan 65 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in de definitieve bestrijding van opstijgend vocht is een gedetailleerde en uitgebreide expertise. Die analyse voeren we altijd gratis aan huis uit.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. Binnen de 48 uur leggen we telefonisch een afspraak vast 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van het opstijgend vocht in je woning.

Toch zijn er een aantal oorzaken erg typerend voor opstijgend vocht in huis:

 • Opstijgend vocht door het ontbreken van de waterkering
  Wanneer je woning geen waterkering heeft of de waterkering beschadigd is geraakt, zet je de deur op een kier voor optrekkend vocht.
 • Opstijgend vocht door overbruggingen
  Overbruggingen zijn een belangrijke factor in het ontstaan van opstijgend vocht. Wanneer het pleisterwerk van de muur onder de waterkering komt, zal dit als brug fungeren voor vocht.
 • Opstijgend vocht door onvoldoende ventilatie
  Wanneer je onvoldoende ventileert, kan condensatie ontstaan die zich vervolgens vast zet in je woning. Hoe langer het probleem blijft aanhouden, hoe groter de kans dat het vochtprobleem zich verder zet naar hogere verdiepingen.
 

 

Voorfoto van een muur met vuile donkere vlekken aan de onderkant door opstijgend vocht Nafoto van een propere witte muur na een behandeling tegen opstijgend vocht

Voor

Na

Hoe kan je opstijgend vocht herkennen? 

Opstijgend vocht is grondvocht dat zich een weg zoekt in je binnen- en/of buitenmuren. Je merkt dit vochtprobleem dus het eerst op in je kelder of aan de onderkant van je muren op het gelijkvloers.

 

Voordat je aan de slag kan om opstijgend vocht te behandelen, moet je er zeker van zijn dat het om opstijgend vocht gaat. Natte muren kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door condensatie, doorslaand vocht of een waterlek.

Let op deze tekenen van opstijgend vocht:

 • Vochtplekken tot ongeveer 1,50 m van de vloer
 • Loskomende of kromtrekkende plinten
 • Loshangend behangpapier onderaan de binnenmuren
 • Afbladderende verf onderaan de binnenmuren
 • Hol klinkende pleisterwanden
 • Salpeter op de onderkant van de binnenmuren of gevel


Daarnaast gaat opstijgend vocht gepaard met andere typische signalen van vochtproblemen, zoals een duidelijk muf geurtje, schimmels, zwammen en een vochtig gevoel in huis. Ook hoge energiekosten kunnen wijzen op een vochtprobleem.

Gratis expertise
Muur met vochtvlekken en schimmels vlak boven de plinten door opstijgend vocht

Opstijgend vocht in een nieuwe woning? 

Bij nieuwe woningen komt opstijgend vocht minder vaak voor. Dat betekent echter niet dat nieuwbouwwoningen geen last krijgen van vochtproblemen, maar meestal zullen die een andere oorzaak hebben. Heb je toch last van opstijgend vocht bij je nieuwbouwwoning? Roep dan de hulp van onze experten in. Murprotec komt helemaal kosteloos bij je langs om het vochtprobleem te analyseren en je een vochtbehandeling op maat aan te reiken.

Waarom moet je opstijgend vocht behandelen? 

Als je opstijgend vocht niet op tijd behandelt, krijg je te maken met gezondheidsklachten zoals ademhalingsproblemen en allergieën. Die klachten worden steeds erger zolang het vochtprobleem aanwezig is.

Een natte muur opnieuw behangen, schilderen of pleisteren heeft geen enkele zin. Pak je het probleem niet aan, dan zullen de lelijke vochtplekken gewoon terugkomen. Bovendien kan opstijgend vocht onherstelbare schade aanrichten aan je woning, wat de waarde van je huis doet kelderen en de stabiliteit van het gebouw slechter maakt.

Opstijgend vocht bestrijden is een belangrijke stap naar een gezond leven.

Vermijd
gezondheids­problemen

Vermijd
schimmels

Vermijd
ongezonde binnenlucht

Vermijd
schade aan je woning

Vermijd
salpeter

Vermijd
zwammen

Waar kan je last krijgen van opstijgend vocht? 

Opstijgend vocht in de binnenmuren

Merk je vochtplekken aan de onderkant van je binnenmuren? Dan is de kans groot dat je met opstijgend vocht te maken hebt.

Denk je dat je last hebt van opstijgend vocht in de binnenmuren? Vraag een gratis expertise aan bij Murprotec.

Gratis expertise

Opstijgend vocht in de gevel

Optrekkend vocht kan ook de buitenmuren van je huis aantasten. Meestal is de oorzaak hier een probleem met de waterkering, waardoor het grondvocht omhoogklimt in je gevel. Vanuit je fundering kan het opstijgend vocht doordringen tot in je buitenmuren en zich zo verspreiden over je hele huis.

Denk je dat je last hebt van opstijgend vocht in de gevel? Vraag een gratis expertise aan bij Murprotec.

Gratis expertise

Opstijgend vocht in de kelder

Zijdelingse infiltratie, of insijpelend grondwater in de kelder, wordt vaak verward met opstijgend vocht. Opstijgend vocht in de kelder bestaat eigenlijk niet. Je keldermuren of keldervloer kunnen wel nat worden door het grondwater. In een vochtrijke omgeving, of in periodes met veel regen, krijgen die het immers hard te verduren door de druk die het grondwater erop uitoefent.

Als ze niet of onvoldoende waterdicht zijn, absorberen de keldermuren het grondvocht en sijpelt het water naar binnen. Daardoor wordt je kelder onbruikbaar, verzwakt je huis – dat steunt immers op de kelder -, en na een tijdje baant het grondvocht zich een weg naar de rest van de muren.

Denk je dat je last hebt van opstijgend vocht in de kelder? Vraag een gratis expertise aan bij Murprotec.

Gratis expertise

Schakel een expert in om de oorzaak van opstijgend vocht te bepalen 

Waarom het opstijgend vocht je huis binnendringt, is niet altijd duidelijk. Bovendien kunnen je muren ook vochtig zijn door condensatie, doorslaand vocht of een waterlek. Een juiste diagnose van het vochtprobleem is noodzakelijk om opstijgend vocht definitief te behandelen.

Gratis expertise

Hoe kan je opstijgend vocht behandelen? 

Je kan producten kopen om opstijgend vocht zelf te bestrijden, maar dat is niet altijd een goed idee. Opstijgend vocht definitief bestrijden is vakwerk. Welke techniek werkt het best? Waarom dringt het opstijgend vocht je woning binnen? Ligt het aan de waterkering of is er iets anders aan de hand?

Reken op de ervaring van Murprotec om opstijgend vocht te bestrijden. Vocht is al meer dan 65 jaar ons vak.

Gratis expertise
Murprotec-medewerker maakt kelder waterdicht met bekuiping

Opstijgend vocht behandelen door de kelder waterdicht te maken 

Hoe het grondwater je kelder binnenkomt, bepaalt welke behandeling het meest geschikt is om opstijgend vocht in de kelder te behandelen: kelderdichting, drainage of luchtbehandeling.

Lees meer over kelder waterdicht maken
Een muur aangetast door opstijgend vocht met onderaan gaten gemaakt om de muur te injecteren met waterwerend middel

Opstijgend vocht behandelen door muren te injecteren 

We behandelen opstijgend vocht door een waterafstotende emulsie te injecteren in je binnen- en/of buitenmuren. De emulsie werd ontwikkeld, getest en goedgekeurd in onze laboratoria.

Lees meer over muren injecteren

Hoe gaan we te werk?

1

Gratis expertise

Een vochtexpert komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

3

Definitieve vochtbehandeling

Onze vakmensen gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Reken op Murprotec om een betrouwbare en correcte expertise te maken van je vochtprobleem – volledig gratis. Zo ben je zeker steeds zeker van een definitieve oplossing voor opstijgend vocht. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

30 jaar beschermd tegen opstijgend vocht

Dankzij Murprotec ben je langdurig verlost van opstijgend vocht. Op onze behandeling tegen opstijgend vocht door middel van muurinjecties krijg je maar liefst 30 jaar garantie. Vraag ernaar bij je gratis expertise.

Gespreide betaling mogelijk

Lig niet wakker van de kosten voor het behandelen van opstijgend vocht. Spreid je betalingen makkelijk maandelijks met onze Eco-Comfortlening. Zo geniet je snel weer van een gezonde woning, zonder dat je je spaargeld hoeft aan te spreken.

Opstijgend vocht of een ander vochtprobleem?

Een natte kelder, vochtige binnenmuren of beschadigingen in je gevel? Een ander vochtprobleem dan opstijgend vocht kan ook de oorzaak zijn. Enkel na een professionele expertise weet je zeker welke bestrijdingsmethode geschikt is voor jouw vochtprobleem.

Tips & advies over vocht in huis

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding, opstijgend vocht en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips & tricks.

Last van opstijgend vocht in huis?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

Murprotec heeft meer dan 65 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Cookies stellen ons in staat uw bezoek aan onze website te optimaliseren, namelijk door sommige van uw gebruikersvoorkeuren op te slaan. Cookies kunnen ons ook in staat stellen u gepersonaliseerde reclame-inhoud voor onze eigen producten en diensten of die van onze partners aan te bieden. Meer informatie over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren, vindt u in ons cookiebeleid

Cookie Policy