Terug naar overzicht
muren injecteren - voorbereiding

Muren onderkappen of muren injecteren: alle voor- en nadelen

28/03/2022
vocht in de muren muren injecteren

Voor ieder probleem bestaan er wel 100 oplossingen, zeggen ze wel eens. We gaan niet beweren dat er 100 oplossingen zijn om opstijgend vocht in je woning te bestrijden, maar er zijn wel verschillende opties. Zo kan je je muren onderkappen of injecteren. Welke oplossing is het meest opportuun voor jou? Dat lees je hier!

Dit is wat je moet weten over opstijgend vocht

Muur in woonkamer heeft te maken met opstijgend vocht.

Een waterkering beschermt onze woning tegen grondvocht. Wanneer deze laag beschadigd of verouderd is, kan grondvocht zich toch een weg door je muren banen. We zien het probleem het vaakst terugkeren bij oudere woningen, maar onze vochtexperten zien het probleem ook terugkomen bij nieuwbouwwoningen. Je mag niet onderschatten hoeveel liter water er gebruikt wordt om een huis te bouwen. Gemiddeld zo’n 4000 liter! Je huis laten uitdrogen is de boodschap.
Meer over opstijgend vocht

Wat als het kwaad al geschied is?

Je kan opstijgend vocht op verschillende manieren aanpakken: het onderkappen van muren en muurinjecties zijn de twee populairste en meest effectieve behandelingen. Het is belangrijk om het verschil tussen beide te kennen. Elk heeft zijn voor- en nadelen. We vergelijken ze voor jou.

Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

een muur onderkappen gebeurt zowel langs buiten als langs binnen

Muren onderkappen: wat is het?

Het onderkappen van muren betekent dat er een nieuwe, fysieke waterkering wordt geplaatst in de muur. Om de stabiliteit van je woning niet in gevaar te brengen is het een werk van langere adem. Een deel van de gevelsteen moet namelijk verwijderd worden. Om veiligheidsredenen gebeurd dit stap voor stap. 

Muren onderkappen: de voordelen

Het onderkappen van je muren is één van de meest effectieve vochtbehandelingen tegen grondvocht. De nieuwe fysieke waterkering geeft veel mensen bovendien een enorme gemoedsrust. Als de nieuwe waterkering correct wordt geplaatst, mag je voor geruime tijd opnieuw op je twee oren slapen.

Muren onderkappen: de nadelen

Het onderkappen van muren mag dan wel een effectieve bestrijdingsmethode zijn, er komt ook heel wat bij kijken. Je muren worden zowel langs de binnenzijde als langs de buitenzijde beschadigd. Dat is nodig om de nieuwe waterkering te kunnen plaatsen. Het is een vuil karwei dat je benedenverdieping voorziet van een dikke laag stof. De opkuis achteraf valt niet te onderschatten. Door de omvang van de werken is ook het risico op stabiliteitsproblemen groter.

Na de werken zal je je muren opnieuw volledig moeten afwerken. Opnieuw bepleisteren, laten uitdrogen en verven. Je kan het al raden, het onderkappen van je muren is alles behalve goedkoop.

De toegankelijkheid van je muren is een belangrijke factor om te bepalen of het onderkappen van de muren überhaupt een oplossing is. Zowel binnen als buiten moeten de muren goed bereikbaar zijn voor de expert.

Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Murprotec ontwikkelde een eigen formule om muren te injecteren

Muren injecteren: wat is het?

Bij een muurinjectie wordt een nieuwe waterkering gecreëerd met behulp van een vochtwerend middel dat in je muren wordt gespoten. Murprotec werkte jarenlang aan een unieke formule die een definitief einde kon maken aan opstijgend vocht. Wanneer onze MSC+ formule in aanraking komt met water of vocht, verandert deze in een vochtafstotende waterkering.

Muren injecteren: de voordelen

Sommige producten die je in de doe-het-zelfzaak vindt en waarmee je zelf aan de slag kan, zijn niet altijd even gezond en/of veilig. Omdat we zoveel belang hechten aan een gezonde woning, ging onze R&D-afdeling op zoek naar een veilig alternatief. Na jaren research en testing, ontwikkelden we onze MSC+ formule. Een veilige methode om muren te injecteren. Veilig voor je gezondheid en veilig voor het milieu. Ideaal dus!

Het grote verschil met het onderkappen van muren, zit in het feit dat je de muur minimaal beschadigd en je dus achteraf ook veel minder opkuis en geen risico op stabiliteitsproblemen hebt. Boven de plinten worden er namelijk kleine gaten gemaakt waardoor de vochtexpert het waterafstotende middel kan inspuiten.

Een ander groot voordeel is dat deze toepassing ook verticaal kan worden ingezet. Zo kunnen we voorkomen dat andere muren in de toekomst ook te maken krijgen met een vochtprobleem. Beter voorkomen dan genezen toch?

Als we de prijs vergelijken met het onderkappen van muren, ligt het totale kostenplaatje opmerkelijk lager wanneer je kiest voor een muurinjectie.

Muren injecteren: de nadelen

Het vocht is niet onmiddellijk uit de muur verdwenen na een muurinjectie. De muur zal geen nieuw vocht meer opnemen, maar zal dus wel nog even tijd nodig hebben om te drogen. Dit kan 8 maanden tot zelfs een jaar duren, afhankelijk van de dikte van je muur.
Meer over muurinjecties

Welke optie is het best voor jou: muren onderkappen of injecteren?

We vatten het nog even kort samen:

Muren onderkappen Muren injecteren
๐Ÿ‘   Fysieke waterkering ๐Ÿ‘   Veilige, waterafstondende gel
๐Ÿ‘   Effectieve vochtbehandeling ๐Ÿ‘   Effectieve vochtbehandeling
๐Ÿ‘Ž   Veel schade aan de muren (binnen en buiten) ๐Ÿ‘   Beperkte schade aan de muren 
๐Ÿ‘Ž   Veel herstellingswerken aan de muren ๐Ÿ‘   Minder herstellingswerken aan de muren
๐Ÿ‘Ž   Duurder ๐Ÿ‘   Goedkoper
๐Ÿ‘Ž   Muren laten uitdrogen ๐Ÿ‘Ž   Muren laten uitdrogen 
 

Je kent nu de voor- en nadelen van beide behandelingen, maar welke kies je nu? Om deze vraag te beantwoorden laat je een vochtexpert beter een kijkje nemen. We gaan na hoe diep de schade gaat, uit welke materialen je muur bestaat en welke oplossing het meest geschikt is voor je vochtprobleem.

Is dit niet het antwoord waarop je hoopte? Dat begrijpen we. Een vochtexpert laten langskomen hoeft niet altijd een hap uit je budget te betekenen. We bieden je een gratis expertise aan. Concreet betekent dit dat we op een afgesproken tijdstip bij jou langskomen om het vochtprobleem van dichtbij te analyseren. Want alleen zo kan je de meest geschikte vochtbestrijding bepalen. Mis deze kans niet en vraag je gratis expertise aan.
Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading