Kelder waterdicht maken: kelderdichting, drainage of ventilatie?

Hoe maak je je kelder waterdicht?

Weinig kelders zijn volledig waterdicht. Kleine gaten en kieren in de keldermuren of -vloer zijn genoeg om ervoor te zorgen dat grondwater naar binnen sijpelt. Een gebrekkige ventilatie in de kelder zorgt dan weer voor condensatieproblemen.

Wil je een vochtige kelder toch optimaal benutten, of voorkomen dat er vocht in de kelder komt te staan, dan loont het de moeite om te investeren in vochtbestrijding om je kelder waterdicht te maken.

Een kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren. Een kant-en-klare oplossing is er niet, want de behandeling voor het vocht in je kelder hangt af van de precieze oorzaak van het vochtprobleem.

Een kelder waterdicht maken gebeurt ofwel langs de binnenkant ofwel langs de buitenkant. Naargelang de situatie zijn een kelderdichting, kelderdrainage en/of luchtbehandelingssysteem de vaakst toegepaste vochtbehandelingen in de kelder.

Gratis expertise
Keldervloer waarin buizen werden gelegd voor drainage van water in de kelder

Murprotec maakt je kelder weer waterdicht

Een kelder vochtvrij maken, laat je het best over aan de vochtexperts van Murprotec. Zo ben je zeker dat je kelder grondig waterdicht gemaakt wordt volgens de laatste technieken om vocht in de kelder te behandelen. Je hoeft je nadien geen zorgen meer te maken over de negatieve gevolgen die bij een vochtprobleem komen kijken. Murprotec zorgt voor een definitieve vochtvrije kelder.

Vraag nu je gratis expertise aan

Of bel gratis 0800 14 607

Laat je kelder waterdicht maken door een professional

 • Tot 30 jaar garantie
 • Meer dan 65 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in de definitieve bestrijding van vocht in je kelder is een gedetailleerde en uitgebreide expertise. Die analyse voeren we altijd gratis aan huis uit.

 1. Vraag online een gratis expertise aan

 2. Binnen de 48 uur leggen we telefonisch een afspraak vast 

 3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van het vocht in je kelder.

Man behandelt een vochtige keldermuur met een kelderdichting

Hoe maken we je kelder waterdicht door kelderdichting?

Je kelder waterdicht maken langs de binnenkant kan met behulp van een kelderdichting of een kelderbekuiping. Hierbij krijgen de keldermuren nieuwe waterdichte beschermingslagen en wordt er opnieuw gecementeerd. Dankzij een kelderdichting of kelderbekuiping kan er geen vocht meer naar binnen trekken in de kelder.

Om je kelder definitief vochtvrij te maken, versterken we de aansluitpunten tussen de vloer en de muren, de kimnaad. Zo sijpelt ook hier geen grondwater meer binnen in de kelder.

Een kelderdichting is een totaaloplossing om vocht in de kelder te bestrijden en wordt vaak toegepast wanneer:

 • Grondwater door gaten en scheuren binnendringt
 • De muurafwerking loslaat door het vocht
 • Witte vlekken op de muren verschijnen door salpeter

Bij de meeste kelders volstaat een kelderdichting om de kelder vochtvrij te maken. Is de druk van het grondwater op de kelder te groot? Dan is een kelderbekuiping niet altijd de meest geschikte oplossing voor het vochtprobleem. Mogelijks maakt een kelderbekuiping het probleem dan juist groter. Een kelderdrainage kan in dat geval een betere optie zijn om je kelder waterdicht te maken.

Om zeker te zijn welke behandeling het best past bij het vochtprobleem in je kelder, schakel je het best de hulp in van een Murprotec expert. Onze gratis expertise toont aan wat het vocht in de kelder veroorzaakt en hoe je vocht in de kelder permanent kan bestrijden.

Hoe maken we je kelder vochtvrij door drainage?

Een kelderdrainage wordt aangebracht om de kelder vochtvrij te maken langs de binnenkant. Bij een kelderdrainage wordt het grondwater niet tegengehouden met een waterdichte beschermingslaag, maar wel gecontroleerd afgevoerd via een doeltreffend netwerk van pompen, leidingen, goten en noppenmembranen.

Er zijn verschillende soorten drainagesystemen voor kelders:

 • Een vloerdrainage voorkomt dat water langs de keldervloer binnendringt
 • Een wanddrainage voorkomt dat water langs de keldermuren binnendringt
 • Een randdrainage voorkomt dat water langs de stortnaden binnendringt

Met het juiste drainagesysteem blijven je keldermuren en -vloer droog, en kan je weer optimaal gebruik maken van een vochtvrije kelder.

Een drainagesysteem voert water af uit de kelder
 
 
Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

De kelder ventileren tegen condensatie

Ook als je keldermuren of -vloer wel degelijk waterdicht zijn, kan je nog te maken krijgen met een vochtprobleem. Kelders worden namelijk vaak niet of amper verlucht, waardoor condensatie er makkelijk optreedt.

Met een luchtbehandelingssysteem verbeter je de ventilatie in je kelder aanzienlijk. De lucht wordt constant ververst, zodat condensatievocht niet neerslaat op de muren. Zo blijven ook schadelijke schimmels en zwammen weg uit je kelder.

Een luchtbehandelingssysteem is daarom een doeltreffende behandeling tegen condens in de kelder. Maar ook nadat een kelderbekuiping of kelderdrainage werd aangebracht, is het een goed idee om je kelder te ventileren zodat het vochtprobleem niet opnieuw optreedt.

 
 

Tot 25 jaar beschermd tegen vocht in de kelder 

Murprotec maakt je kelder permanent waterdicht. Op onze behandeling om je kelder weer waterdicht te maken krijg je tot 25 jaar garantie. Vraag ernaar bij je gratis expertise.

Gespreide betaling mogelijk 

Een kelderdrainage, kelderdichting of -bekuiping kan een grote kost zijn. Bij Murprotec geloven we dat iedereen recht heeft op een vochtvrije woning. Daarom geeft Murprotec de optie om betalingen maandelijks te spreiden met onze Eco-Comfortlening. Zo geniet je snel weer van een vochtvrije kelder, zonder dat je je spaargeld hoeft aan te spreken.

De voordelen van vochtbestrijding in de kelder door Murprotec 

Zeg voorgoed vaarwel tegen vocht in de kelder dankzij onze exclusieve behandelmethodes om je kelder opnieuw vochtvrij te maken.

 • Oplossing op maat

 • Snelle en professionele uitvoering

 • Meer dan 65 jaar ervaring

 • Vaste prijs

 • Persoonlijke service

Vader houdt een kartonnen dak boven de hoofden van zijn gelukkige gezin
 
 

Waarom is je kelder waterdicht maken een goed idee?

Zitten de keldermuren onder de schimmels, blijft er water staan op de keldervloer of zit er een kelderzwam verstopt onder de trap? De gevolgen van een vochtige kelder zijn snel zichtbaar. Let op: het vocht kan de stabiliteit van je huis permanent in gevaar brengen en de waarde van het gebouw doen dalen.

In een kelder die niet waterdicht is, worden je spullen vochtig, gaat hout rotten en krijgen schimmels vrij spel. Zo wordt je kelder niet alleen een onbruikbare ruimte in je huis, maar ook een ongezonde omgeving waar je in de rest van je huis last van krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen. Als je je kelder preventief waterdicht laat maken, voorkom je vochtproblemen en geniet je van een extra handige ruimte in je huis.

Vermijd
gezondheids­problemen

Vermijd
schimmels

Vermijd
ongezonde binnenlucht

Vermijd
schade aan je woning

Vermijd
salpeter

Vermijd
zwammen

Hoeveel kost het om je kelder waterdicht te maken?

Welke techniek en welke materialen nodig zijn om jouw kelder waterdicht te maken, hangt onder andere af van de oorzaak van het vochtprobleem in je kelder. Een grondige analyse moet daar uitsluitsel over geven vooraleer we de prijs kunnen bepalen van de vochtbehandeling in de kelder. Hoeveel een waterdichte kelder je zal kosten, is dus moeilijk op voorhand te bepalen.

Deze factoren beïnvloeden het kostenplaatje van vochtbestrijding in de kelder:

 1. De oorzaak van het vochtprobleem: waar komt het vocht in de kelder vandaan?
 2. De ernst van het vochtprobleem: is de volledige kelder aangetast of slechts een gedeelte?
 3. De staat van je keldermuren en -vloer: zijn er veel beschadigingen aan de keldermuren of keldervloer?
 4. De gekozen techniek: is een kelderdichting, drainage en/of luchtbehandeling het meest geschikt in jouw kelder?
 5. De kenmerken en grootte van de kelder: hoe groter het te behandelen oppervlak, hoe meer materiaal nodig is.

Wil je weten wat de kostprijs is om jouw kelder waterdicht te laten maken? Start met een gratis expertise aan te vragen bij Murprotec. Onze experts analyseren het vochtprobleem en stellen je meteen een concrete prijs op maat voor om je kelder vochtvrij te maken.

Gratis expertise
 
Een rekenmachine om de kostprijs van een vochtbehandeling te berekenen

Heb je een andere vochtbehandeling nodig?

Een kelderdichting of bekuiping en drainage zijn vochtbehandelingen voor de kelder. Heb je ergens anders in huis vocht opgemerkt? Dan zullen er voor de vochtbestrijding andere technieken worden toegepast.

De juiste oplossing voor vocht in huis begint bij een diagnose van de oorzaak van het vochtprobleem. Murprotec onderzoekt alle symptomen en biedt je een doeltreffende oplossing op maat aan. Vraag vrijblijvend een gratis expertise aan.

Een muur aangetast door opstijgend vocht met onderaan gaten gemaakt om de muur te injecteren met waterwerend middel

Opstijgend vocht: muren injecteren

Optrekkend vocht bestrijden we door je muren te injecteren met een exclusieve vochtafwerende emulsie.

Lees meer over onze behandelingvoor opstijgend vocht
Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

Condensatie: luchtbehandeling 

Ons luchtbehandelingssysteem ververst de lucht in huis en verwijdert het overtollige vocht. 

Lees meer over onze behandelingvoor condensatie
Vochtexpert van Murprotec impregneert vochtige gevel

Doorslaand vocht: gevel impregneren 

Met een vochtwerende beschermlaag op je gevel dringt er geen regen meer door naar binnen. 

Lees meer over onze behandelingvoor doorslaand vocht
 

Tips & advies over vocht in huis

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips & tricks.

Geen waterdichte kelder?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

Murprotec heeft meer dan 65 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Cookies stellen ons in staat uw bezoek aan onze website te optimaliseren, namelijk door sommige van uw gebruikersvoorkeuren op te slaan. Cookies kunnen ons ook in staat stellen u gepersonaliseerde reclame-inhoud voor onze eigen producten en diensten of die van onze partners aan te bieden. Meer informatie over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren, vindt u in ons cookiebeleid

Cookie Policy