Heb je last van condens op de binnenkant van je raam?

Hoe kan je condens op je ramen herkennen?

Condens op de binnenkant van de ramen is één van de vaakst voorkomende en tegelijkertijd het meest onderschatte vochtproblemen. Wanneer waterdamp in contact komt met koude oppervlaktes zet het zich om in een vloeibare vorm. Je ramen zijn vaak als eerste de dupe. En al zeker je badkamerraam, keukenraam, verandaraam en/of slaapkamerraam. Dit zijn ruimtes waar de temperatuur en vochtigheid het meest schommelt doorheen de dag, waardoor de kans op condensatie vergroot.

Wanneer we spreken over condensatie als vochtprobleem, hebben we het effectief over condens aan de binnenkant van de ramen. Condensatie langs de buitenkant wijst dus niet op een vochtprobleem, gelukkig maar. Condens op de buitenzijde van je ramen wijst juist op een goede isolatie.

Gratis expertise
Condens op de binnenkant van de ramen herkennen
 
 

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd condens op de binnenkant van je raam dankzij Murprotec

  • Gecertificeerd luchtbehandelingssysteem
  • Meer dan 65 jaar ervaring
  • Vaste prijs
  • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

Voor we condens op de binnenkant van je ramen daadwerkelijk kunnen behandelen, is het belangrijk om de oorzaak van de condensatie te achterhalen. Om dit te kunnen doen, komen onze vochtexperten bij je langs om het vochtprobleem gedetailleerd te onderzoeken.

  1. Vraag online een gratis expertise aan

  2. We contacteren je zo snel mogelijk om een afspraak te maken

  3. Onze vochtexpert komt langs en onderzoekt het probleem

  4. Je krijgt een oplossing op maat van je woning en vochtprobleem

Wat is de oorzaak van condensatie op de binnenkant van je ramen?

Zou het niet handig zijn moest er slechts 1 correct antwoord zijn? Helaas kunnen condensatieproblemen verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan een chronisch gebrek aan dagelijkse ventilatie, bouwvocht, te goede isolatie, een te hoge luchtvochtigheid, doorslaand of opstijgend vocht. Eén voor één kunnen ze aan de basis liggen van de condens op jouw ruiten.

Condens op de binnenkant van de ramen door opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan de binnenlucht beïnvloeden en deze vochtiger maken. Hierdoor stijgt de kans op condensatie aanzienlijk.

Meer over opstijgend vocht
Doorslaand vocht in huis

Doorslaand vocht

Wanneer doorslaand vocht zich een weg naar binnen baant, kan ook dit de vochtigheid in huis sterk doen stijgen.

Meer over doorslaand vocht
en hoge luchtvochtigheid in huis

Hoge luchtvochtigheid 

Langdurig te vochtige binnenlucht kan ook los van andere vochtproblemen, condensatie in de hand werken.

Meer over luchtvochtigheid

En wat met koudebruggen? 

Condens op de binnenkant van je ramen is niet altijd het gevolg van een groot vochtprobleem. Soms kan het ook het gevolg zijn van koudebruggen en die komen nu eenmaal vaker voor bij ramen. Meestal ligt het aan een slechte isolatie of een onderbreking van de isolatie. Het kan gaan van een gebrek aan isolatie zoals bijvoorbeeld rolluiken of isolatie die niet goed op elkaar aansluit, zoals je soms ziet bij gestorte balken boven een raam. Wanneer de koudebruggen niet veroorzaakt worden door een isolatieprobleem, ligt het veelal aan verouderd buitenschrijnwerk.

Icoon waarschuwing (geel)

Onze tip?

Blijf je woning zowel binnen als buiten controleren. Zo merk je sneller eventuele schade op én kan je ingrijpen nog voor er zich grote problemen voordoen.

Wat zijn de gevolgen van condens op de binnenzijde van je raam?

Het lijkt heel onschuldig die condens op de binnenkant van je raam. Helaas is het dat niet. Iedereen heeft wel eens last van tijdelijke condensatie. Vlak na het douchen of na het bereiden van een maaltijd durft het vocht dat hierdoor vrij komt zich wel eens op je ruiten te vestigen. Maar wanneer die condens te lang op je ramen blijft zitten of zelfs zonder duidelijke aanleiding ontstaat, dan zit je overduidelijk met een probleem. Condens op de ramen brengt namelijk vaak schimmel en geurhinder met zich mee.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon vochtplek (geel)

Schimmels

Icoon schimmel (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Condens op de binnenkant van je ramen pak je best direct aan

Daglicht is belangrijk in ons leven, dat weten we allemaal. Het is daarom dat we ons soms wat somberder durven voelen in de winter wanneer de dagen korter en donkerder zijn. Het is de reden waarom we zo uitkijken naar de lente of waarom we ’s ochtends de gordijnen opentrekken. Daglicht is belangrijk voor ons levensritme, voor onze energie doorheen de dag en onze slaapkwaliteit. Daarom is het juist zo belangrijk om er voor te zorgen dat je ook binnenshuis voldoende natuurlijk licht krijgt. Condens op de binnenkant van je ramen verstoort de inval van natuurlijk licht.

Doe jezelf dus een plezier en pak condens op je ramen aan. Geniet van ieder zonnestraaltje in de winter, laat de lente in huis, geniet van de zomer en zie de blaadjes naar beneden dwarrelen in de herfst. Bovendien vermijd je schimmelgroei en de komst van ongedierte.

Vermoed je last te hebben van condens op de binnenkant van je ramen? Schiet dan zo snel mogelijk in actie!

Gratis expertise

Gratis expertise

Om condens op je de binnenkant van je ramen te bestrijden is het belangrijk om de precieze oorzaak van het probleem te achterhalen. Onze Murprotec-vochtexperten komen daarom bij je thuis om het probleem van dichtbij te analyseren. Dit onderzoek zal uitwijzen waar exact het probleem zit, waardoor onze experten kunnen bepalen hoe we het ook weer kunnen oplossen. Want laat ons eerlijk zijn, dat is toch waarom je een expert onder de arm neemt.

We bespreken met jou de mogelijke behandelingen die je ramen weer condensvrij zullen maken. Zo heb jij alle informatie om een weloverwogen beslissing te maken.

Gratis expertise
Gezin zit in woonkamer zonder condens op de binnenkant van de ramen.

Deze artikels zullen je misschien interesseren

Wil je meer weten over condens op de binnenkant van je ramen of andere vochtige plekken in huis? Dan zijn volgende artikels zeker interessant voor jou.

Last van vocht op de ramen?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading