Terug naar overzicht
Schimmelwerende producten voor een muur met schimmelplekken

Hoe schimmels verwijderen in je woning?

29/09/2021
schimmel doe-het-zelf

Schimmel is één van de laatste dingen die je wil zien op je muren. Wanneer er schimmelvlekken in je huis aanwezig zijn, is dit een teken dat er vocht in je huis aanwezig is. Deze vlekken zijn lelijk, hebben gevolgen voor onze woning en kunnen tot heel wat gezondheidsproblemen leiden. Schimmels verwijderen kan op verschillende manieren en je kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Voor we schimmels verwijderen is het belangrijk te begrijpen hoe schimmels ontstaan.

Waar en hoe vormen zich schimmels?

Schimmels vormen zich voornamelijk op muren van natte ruimtes, zoals de muren van de badkamer en de keuken. In deze ruimtes is er meer kans op de ontwikkeling van schimmel door de condensatie van water en door damp waarbij er veel vocht in de lucht zit.

Het is belangrijk om schimmels te verwijderen, op de lange termijn kunnen deze vlekken erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoog tijd om de schimmels te verwijderen.
Meer over schimmels

Schimmels verwijderen: neem je voorzorgen! 

Schimmels zelf verwijderen kan, maar het is niet zonder risico. Schimmels zijn namelijk erg schadelijk voor je gezondheid. Zorg dus zeker voor voldoende bescherming wanneer je schimmels wil verwijderen. Een mondmasker en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Bescherm jezelf!

Is het schimmelprobleem te groot of ervaar je allergische klachten? Laat het verwijderen van de schimmels dan over aan een professional, zo zorg je voor jezelf.  

Schimmels van de muren verwijderen: zo doe je het!

Wanneer je schimmelvlekken op je muren ziet, zijn er verschillende middelen die je een handje kunnen helpen om schimmels te verwijderen.

Schimmels verwijderen met soda

Schimmels verwijderen kan op een milieuvriendelijke en goedkope manier gebeuren. Met behulp van soda kom je een heel eind verder.

Dit heb je nodig om schimmels te verwijderen:

 • Een emmer
 • 6 gram soda en 1 liter water 
 • Een borstel of tandenborstel en een spons
 

Gebruik een harde borstel of spons om de schimmels te verwijderen. Zitten er ook schimmels in de voegen? Deze bereik je het beste met een tandenborstel. Dompel jouw borstel of spons in het sodamengsel en maak de schimmelvlek schoon. Pas op voor vrijkomende schimmeldeeltjes, ze zijn namelijk erg schadelijk voor je gezondheid. Neem hiervoor dus je tijd en ga niet haastig te werk.

Let op! Draag altijd een mondmasker en handschoenen om schimmels te verwijderen.

Schimmels op het plafond

Schimmels verwijderen met azijn 

Naast een sodamengsel kan je ook kiezen voor een azijnmengeling om schimmels te verwijderen. Azijn is net zoals soda erg effectief om schimmels van je muren te krijgen. Heb je de schimmels proberen verwijderen met azijn en water, maar merk je dat de schimmels nog niet volledig verdwenen zijn? Dan kan je het proces nog eens herhalen, eventueel door azijn en soda te combineren.

Dit heb je nodig om schimmels te verwijderen:

 • Een emmer
 • 300 ml witte azijn op 200 ml water
 • Een borstel of tandenborstel en een spons
 • Een propere doek
 

Bereid je azijnmengsel voor en neem voldoende veiligheidsmaatregelen vóór je de schimmels begint te verwijderen met een borstel of spons. Laat het mengsel enkele uren intrekken om het vervolgens met een schone doek af te wrijven. Eventueel kan je het mengsel ook verspreiden met een plantenspuiter. Aan jou de keuze.

Let op! Draag altijd een mondmasker en handschoenen om schimmels te verwijderen.

Schimmels verwijderen met bleekmiddel

Heb je te maken met hardnekkige schimmels dan moet je mogelijks overschakelen op het zwaardere geschut: bleekmiddel, ook wel javel genoemd.

Dit heb je nodig om schimmels te verwijderen:

 • Een emmer
 • 25 ml bleekwater met 1 liter water
 • Een spons of doek
 

Meng het bleekmiddel met water en gebruik een spons of doek om de schimmels te verwijderen. Wees extra voorzichtig wanneer je schimmels boven je hoofd verwijdert, zorg dat bleekwater nooit in je ogen komt. Zorg steeds voor voldoende verluchting wanneer je aan de slag gaat met bleekwater want er kunnen heel wat schadelijke gassen vrijkomen. Deze regelt geldt eigenlijk altijd en is ook belangrijk om bijvoorbeeld schimmels in de toekomst te voorkomen: verluchten, verluchten, verluchten!

Let op! Draag altijd een mondmasker en handschoenen om schimmels te verwijderen.

Schimmelwerende producten

Tegenwoordig zijn er heel wat merken die schimmelwerende en -dodende producten aanbieden. Gebruik je één van deze producten? Volg dan nauwgezet de werkwijze zoals beschreven op de verpakking.

Let op! Draag altijd een mondmasker en handschoenen om schimmels te verwijderen.

Schimmels verwijderen van stoffen: zo doe je het!

Wanneer bepaalde stoffen, zoals gordijnen of bedlinnen, in direct contact komen met de muren die bedekt zijn met schimmels, kan het gebeuren dat ze ook op de stoffen terechtkomen. Ga je stoffen niet te lijf met bleekwater, maar gebruik dit -nu niet meer zo- geheime mengsel.

Schimmels verwijderen van je textiel

Dit heb je nodig om schimmels uit stoffen te verwijderen

 • Tandpasta
 • Bakpoeder
 • Tandenborstel
 • Wasmachine
 

Heb je alles in huis? Dan kunnen we beginnen met het verwijderen van schimmels op stoffen.

 1. Meng de tandpasta met een zakje bakpoeder
 2. Doe dit op een tandenborstel
 3. Wrijf het mengsel op de schimmelvlekken
 4. Laat het mengsel intrekken
 5. Op naar de wasmachine

Let op! Draag altijd een mondmasker en handschoenen om schimmels te verwijderen.

Is het voldoende om schimmels in huis te verwijderen?

Er is maar één juist antwoord op deze vraag. Nee. Jammer maar helaas. De schimmels verwijderen is belangrijk, maar het is geen definitieve oplossing. Door de schimmels te verwijderen pakken we namelijk de oorzaak van het vocht niet aan. Zolang het vochtprobleem niet bij de bron wordt aangepakt, zullen de schimmels na een tijdje gewoon opnieuw opduiken.

Soms zijn er grotere werkzaamheden nodig of moet een gebrek in een gebouw aangepakt worden: het aanbrengen van een waterdichte laag, spleten vullen, het terrein draineren, opnieuw isoleren… Voor dit soort werkzaamheden is precisie van groot belang om het probleem voorgoed op te lossen en natuurlijk om geen andere problemen te veroorzaken.

Daarom doe je er goed aan om zo snel mogelijk advies van een deskundige te vragen. De werkzaamheden zullen uitgebreider zijn, maar wel definitief. Op lange termijn is deze oplossing minder duur dan zelf trucjes uit te halen die de oorzaak van het probleem niet aanpakken. En hoe eerder een vochtprobleem wordt aangepakt, hoe kleiner de schade!

Ontvang een gratis expertise

Onze vochtexperten komen gratis bij je thuis om de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen. Stap één in jouw vochtvrije woning en bijgevolg ook schimmelvrije woning. Onze Murprotec experten bieden je een definitieve oplossing voor je vochtprobleem.
Ontvang je gratis expertise
 

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading