Terug naar overzicht
Vrouw legt de kussens in haar zetel goed

Een slechte luchtkwaliteit in huis: oorzaken, gevolgen en onze tips!

31/10/2022
luchtkwaliteit
Hoeveel tijd spendeer jij binnenshuis? Gemiddeld brengen we tot wel 80% van ons leven binnen door, thuis, op school of op kantoor. Een groot deel van die tijd besteden we in ons eigen huis. We horen maar al te vaak discussies over de luchtkwaliteit in onze steden of een smogalarm op de snelwegen. Over de luchtkwaliteit in onze huizen wordt echter verbazend weinig gezegd. Toch is het de plek waar we met z’n allen het meeste tijd doorbrengen. Het hoeft niet te verbazen dat de kwaliteit van onze binnenlucht een belangrijke invloed heeft op onze levenskwaliteit.
 

Benieuwd naar de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit in huis? Blijf dan zeker lezen! In dit artikel bespreken we volgende onderwerpen:

Wanneer spreken we van een slechte luchtkwaliteit in huis?

Ongezonde binnenlucht valt niet altijd met het blote oog te spotten. Integendeel, meestal gaat het om een mix van stoffen die zich in de lucht bevinden. Denk daarbij aan CO2, vocht, schimmels die schadelijke stoffen vrijgeven, de aanwezigheid van fijn stof, schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of koolstofmonoxide. Je merkt het, zelfs een simpele activiteit zoals kuisen kan de luchtkwaliteit in je woning beïnvloeden.
15 geruchten over luchtkwaliteit: waarheden en fabels ontrafeld

Wie is het gevoeligst voor een ongezonde binnenlucht?

Wist je dat ongeveer 700.000 Belgen kampen met een chronische longaandoening? In Nederland zijn er maar liefst 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Het zijn onder andere zij die extra gevoelig zijn aan een ongezond binnenklimaat.

Ongezonde binnenlucht treft ons allemaal. Toch zijn er enkele groepen in onze samenleving waarvoor de luchtkwaliteit nog belangrijker is. Het gaat specifiek om ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem, baby’s, kinderen en zwangere vrouwen.

Welke gevolgen heeft ongezonde binnenlucht voor de gezondheid?

Vrouw ligt ziek onder een deken in de zetel

Een slechte luchtkwaliteit in huis kan zich op verschillende manieren uiten. Soms zelfs met gezondheidsklachten tot gevolg. Gelukkig zijn sommige klachten van korte duur. Zo hebben sommige mensen last van typische verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus, hoofdpijn of een droge keel. Ook vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht. 

Helaas zijn er ook klachten die je lange tijd parten kunnen spelen:

  • Luchtwegeninfecties
  • Astma
  • Allergieën
  • CO-vergiftiging
  • Kanker

Wat zijn de oorzaken van een slechte luchtkwaliteit in huis?

Een slechte luchtkwaliteit komt niet uit het niets. Verschillende zaken kunnen aan de oorzaak liggen en soms is het een combinatie van factoren die de luchtkwaliteit in die mate beïnvloedt.

Overbezetting

Overbezetting vindt plaats wanneer we met te veel mensen (en/of dieren) in een beperkte ruimte verblijven. Mensen produceren vocht zonder het goed en wel te beseffen. Activiteiten zoals koken, kuisen, strijken en wassen produceren meer vocht dan de meesten onder ons denken. Hoe meer mensen er op één kleine plaats wonen, hoe vochtiger de lucht kan worden.

Daarnaast heeft ook de aanwezigheid van dieren invloed op de luchtkwaliteit in huis. Neem bijvoorbeeld een hond of een kat, ook zij produceren vocht. Toch heeft het hebben van een huisdier veel positieve effecten op de gezondheid van het baasje. Het is dus zeker geen reden om je liefste viervoeter aan de kant te schuiven.

Vocht in huis

Een vochtprobleem in huis beïnvloedt de kwaliteit van de binnenlucht zo dat het op lange termijn levenslange gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een vochtprobleem kan ontaarden in schimmelvorming, zwammengroei, zoutaanslag en trekt vaak ook ongedierte aan. De schadelijke stoffen blijven zich opstapelen en verspreiden zich door je woning. Net daarom is het zo belangrijk om een vochtprobleem niet te laten sluimeren, maar onmiddellijk aan te pakken. Zo behoed je jezelf voor gezondheidsproblemen en bescherm je je huis tegen eventuele schade door het toedoen van het vochtprobleem.

Levensstijl

Hoe je leeft, bepaalt ook in grote mate hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in je huis. Denk maar aan de kuisproducten die je gebruikt, roken, het installeren van nieuwe meubels, schilderwerken, het gebruik een haardvuur… en ga zo maar even door. Ook deze kunnen het binnenmilieu negatief beïnvloeden wanneer er onvoldoende of gebrekkige ventilatie is.

Omgevingsfactoren

Zoals zo dikwijls valt niet alles onder onze controle en dat is ook zo in dit geval. De kwaliteit van onze binnenlucht is in bepaalde mate ook afhankelijk van de kwaliteit van de buitenlucht. Veel is dus afhankelijk van waar je woont. Woon je in de stad? Woon je tussen de velden? Woon je dicht tegen een bos? Woon je dicht tegen een industrieveld? Dan kan dat jouw binnenmilieu positief of negatief beïnvloeden.

Ook de leeftijd van je woning kan impact hebben op de luchtkwaliteit in huis. Oudere woningen hebben vaak asbest of loden leidingen. We hoeven je niet te vertellen hoe nadelig deze materialen zijn en waarom ze dus je binnenlucht vervuilen.

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in jouw huis?

Ben je niet zeker hoe de luchtkwaliteit in jouw huis ervoor staat? Je bent zeker niet alleen. Heel wat mensen hebben er geen flauw idee van. Om je een beter zicht te geven op de kwaliteit van je binnenklimaat, bieden wij bij Murprotec een gratis huisanalyse aan. Met deze preventieve analyse onderzoeken we hoe goed of slecht het gesteld is met de luchtkwaliteit in je woning. Indien blijkt dat de kwaliteit aan de wensen overlaat, onderzoeken we verder wat de oorzaak hiervan is.
Vraag je gratis huisanalyse aan

De luchtkwaliteit in huis verbeteren

Voor ieder probleem bestaan er oplossingen en zo ook voor een slechte luchtkwaliteit in huis. Met deze 5 tips kan je de kwaliteit van je binnenlucht aanzienlijk verbeteren.

1. Natuurlijke verluchting

Natuurlijke verluchting wordt in moderne tijden zoals nu wel eens over het hoofd gezien. Een raam openzetten om te verluchten is echter een goede manier om de lucht in huis te verversen. Zet elke dag enkele ramen open en zorg voor circulatie tussen de verschillende ruimtes.
Meer over verluchten en ventileren

2. Een luchtbehandelingssysteem

Een luchtbehandelingssysteem zorgt ervoor dat de lucht in huis continu ververst wordt door buitenlucht te zuiveren en naar binnen te verspreiden. Ondertussen wordt de binnenlucht naar buiten geduwd via ventilatieroosters. Je kan het zien als de longen van je huis.
Meer over onze luchtbehandeling

3. Schadelijke stoffen vermijden

Door te kiezen voor minder schadelijke schoonmaakmiddelen of niet binnen te roken, kan je de luchtkwaliteit in huis verbeteren voor jou en je huisgenoten. Zo kan je opteren om enkel natuurlijke kuisproducten aan te schaffen en/of naar buiten te gaan als je wil roken.

4. Kies voor planten

Planten hebben een zuiverende werken, weten we al sinds de lagere school. Het is niet verwonderlijk dat de aanwezigheid van planten een positieve invloed heeft op de luchtkwaliteit in je woning.

5. Kies niet voor een open keuken

Toegegeven een open keuken is mooi, maar voor de luchtkwaliteit doorheen je huis is een gesloten keuken de betere optie. Kooklucht kan zich zo moeilijker verspreiden, waardoor de lucht in andere ruimtes automatisch properder blijft.

Wil je praten over een luchtbehandeling in jouw huis?

Vraag advies aan onze vochtspecialisten. Zij komen helemaal gratis bij je langs om te kijken hoe we jou het beste kunnen helpen.
Vraag je gratis analyse aan

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading