Terug naar overzicht
Moderne, frisse woonkamer

15 geruchten over luchtkwaliteit: waarheden en fabels ontrafeld

21/10/2021
luchtkwaliteit

Je weet wel dat de lucht veel vervuilende stoffen bevat, zelfs binnen is de luchtkwaliteit niet altijd even optimaal. Maar ben jij een expert op het gebied van vervuiling van de binnenlucht? Weet je hoe je de luchtkwaliteit binnen kan verbeteren? Wij namen de meest voorkomende geruchten over luchtkwaliteit onder de loep en ontrafelden de waarheden en fabels.
 

Gerucht 1: goede luchtkwaliteit stimuleert de productiviteit

WAAR. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze productiviteit maar liefst met 10 tot 15% stijgt wanneer we ons begeven in een omgeving met een gunstig binnenmilieu. Uiteraard zijn er tal van factoren die inspelen op onze productiviteit. Desalniettemin gaat het om een significant verschil waar we dus maar beter voldoende aandacht aan besteden.
 

Gerucht 2: we kunnen vervuiling van de lucht binnen verminderen

Vrouw snuit al liggend in bed haar neus

WAAR. De vervuiling van de lucht binnen hangt af van onze activiteit, de producten die we gebruiken en hoe vaak we verluchten. De vervuiling van de lucht kan dan ook voorkomen of verminderd worden. Daarvoor moet je enkele slechte gewoontes afleren.

Verantwoorde onderhoudsproducten en constructiematerialen kiezen, en op tijd vochtproblemen oplossen, zijn manieren om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren.
 

Gerucht 3: planten in de slaapkamer zijn slecht voor de luchtkwaliteit

Een rustgevende slaapkamer met planten in de hoek van de kamer

FABEL. Het antwoord is genuanceerder dan je zou denken. Velen onder ons horen het al van kinds af aan: “zet geen planten in de slaapkamer, dat is ongezond”. Te kort door de bocht besluiten wij. Het klopt dat planten overdag zuurstof creëren en ’s nachts juist zuurstof nodig hebben. Fotosynthese is een feit, maar wist je dat er ook planten bestaan die ’s nachts zuurstof afgeven? Bovendien is er in het verleden heel wat onderzoek gedaan naar planten en hun aanwezigheid in de slaapkamer. Hieruit blijkt dat de zuurstof die de meeste planten ’s nachts nodig hebben verwaarloosbaar is. We kunnen bijgevolg concluderen dat planten in je slaapkamer de luchtkwaliteit ten goede komen.
 

Gerucht 4: te droge lucht maakt een piano vals

Vrouw speelt piano in haar woonkamer

WAAR. Raar, maar waar. De vochtigheid van de lucht heeft invloed op de klank van de piano. De droge lucht in huis zorgt voor minuscule beschadigingen in de klankbodem waar de snaren aan bevestigd zijn. Bijgevolg klinkt de piano niet meer zuiver en is enkel herstemmen de oplossing. In sommige gevallen gebeurt het zelfs dat stemmen geen optie meer is doordat het instrument te zwaar beschadigd is.
 

Gerucht 5: natuurlijke materialen dragen de voorkeur

WAAR. Een gezonde woning begint bij de materialen in je omgeving. De materiaalkeuze zal ook de luchtkwaliteit in je woning beïnvloeden. Om je woning gezond te houden, kies je het best voor natuurlijke materialen, denk daarbij bijvoorbeeld aan houten meubels. Zo draag jij je steentje bij aan een goede luchtkwaliteit in huis.
 

Gerucht 6: kinderen zijn gevoeliger voor een slechte luchtkwaliteit 

Een meisje snuit haar neus in een groene zakdoek

WAAR. Kinderen zijn net als ouderen meer vatbaar voor het ontwikkelen van allergieën wanneer zij blootgesteld worden aan vocht of verontreinigende stoffen in huis. Daarom is het nodig om bij kinderkamers extra oplettend te zijn. Het is noodzakelijk om deze minimaal 10 minuten per dag te verluchten en het bed 1 keer per week te verschonen.

Wanneer je kind allergische symptomen vertoont of een ademhalingsziekte heeft, laat je dan goed informeren over de staat van je woning. Condens, schimmels of zelfs mijten kunnen hevige allergieën veroorzaken bij het kind.
 

Gerucht 7: huisdieren vervuilen de lucht binnen

Kat verstopt zich tussen de handdoeken

WAAR. De haren van dieren vliegen door de lucht en komen overal terecht. De haren bevatten allergenen en vervuilen dus de lucht binnen. Zelfs wanneer je niet allergisch bent voor de haren van een kat of hond, is het nodig om elke twee dagen te stofzuigen om de haren te verwijderen. Besteed vooral aandacht aan stoffen materialen (de zetel, tapijten ...).
 

Gerucht 8: luchtverfrissers voor binnen verbeteren de luchtkwaliteit

Luchtverfrissers als decoratief element in de woonkamer

FABEL. De luchtverfrissers die wij gebruiken om de lucht in een woning te 'verfrissen', horen thuis op de lijst met schadelijke stoffen binnen. Ze kunnen chemische ingrediënten en allergenen bevatten. Maak een verantwoorde keuze voor deze luchtverfrissers en kies liever voor milieuvriendelijke producten.

Let op: ook kaarsen (zowel geurende als niet-geurende) verspreiden schadelijke stoffen. Om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren, gebruik je ook beter niet te veel onderhoudsproducten.
 

Gerucht 9: een hoge kamertemperatuur beschermt tegen vocht.

FABEL. Het is niet nodig om je woning extra te verwarmen. Verwarming kan de vochtigheid in de lucht deels counteren, maar te warme lucht in combinatie met vochtige lucht bevordert juist de ontwikkeling van mijtachtigen en zelfs schimmels. Toch maar oppassen dus! De ideale binnentemperatuur is 21°C.

 

Gerucht 10: wanneer ik de verwarming niet gebruik, hoef ik niet te verluchten

De verwarmingsknop op de verwarming staat op stand 3

FABEL. Verwarmingstoestellen verspreiden verbrandingsgassen en vervuilen de binnenlucht. Maar de lucht zal ook vervuild zijn wanneer de verwarming af staat. Eigenlijk zorgt onze eigen adem al voor de uitstoot van verbrandingsgassen en er zweven nog tal van andere schadelijke stoffen in de lucht binnen. Het is nodig om elke dag minstens 10 minuten te verluchten om de lucht te verversen.
 

Gerucht 11: 10 minuten verluchten per dag is het hele jaar door nodig

Iemand opent het raam om te verluchten

WAAR. Om de lucht gezond te houden, is het noodzakelijk om minimaal 10 minuten per dag te verluchten, zelfs in de winter.
Maar let op: om de lucht volledig te vernieuwen, moet je je aanpassen aan de periode van het jaar. Omdat de buitenlucht in de zomer bijvoorbeeld warmer is, zijn er ongeveer 20 tot 25 minuten nodig om de lucht te verversen.

Denk er ook aan om de vochtige ruimtes regelmatig te verluchten na elke keer dat je de badkamer hebt gebruikt, de was hebt gedaan of hebt gekookt.
 

Gerucht 12: het ideale vochtgehalte ligt tussen de 40 en 60%

Een hydrometer geeft de ideale vochtigheid aan in huis

WAAR. Het ideale vochtgehalte ligt tussen de 40 en 60% en heeft invloed op de luchtkwaliteit binnen. Om het juiste vochtgehalte te houden, verwarm je je woning tussen 16 en 21°, verlucht je de vochtige ruimtes na elk gebruik en laat je je was niet binnen drogen. Zo vermijd je de negatieve gevolgen van vocht in huis.
 

Gerucht 13: de luchtkwaliteit is enkel belangrijk als je al een minder goed immuunsysteem hebt

FABEL. Luchtkwaliteit is altijd belangrijk! Astma, geen astma. Longontsteking, geen longontsteking. Allergieën of geen allergieën. Je mag de luchtkwaliteit nooit in de wind slaan. Een slechte luchtkwaliteit is extra nadelig voor mensen met een onderliggende aandoening, maar schone lucht is voor iedereen het beste.
 

Gerucht 14: een slechte luchtkwaliteit is nefast voor de gezondheid

WAAR. Wanneer de luchtkwaliteit in huis niet optimaal is, kan je hier ook lichamelijke gevolgen van ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Geïrriteerde luchtwegen
  • Droge ogen
  • Misselijkheid

Een allergie of ademhalingsziekte die veroorzaakt wordt door een ondermaatse luchtkwaliteit en de aanwezigheid van vocht, kan in combinatie met het probleem zelf groter worden. Een lichte allergie kan een chronische ziekte worden wanneer de vochtigheid erger wordt. Daarom is het belangrijk om een vochtprobleem meteen na het ontdekken ervan te behandelen.

Gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door vocht, kunnen leiden tot slaapproblemen en huidproblemen, maar ook tot chronische bronchitis en astma. Volgens het CIRC, het Internationale Centrum voor Kankeronderzoek, kunnen schimmels zelfs verschillende vormen van kanker veroorzaken.
 

Gerucht 15: het bed verschonen is voldoende om mijten te verdelgen

Iemand haalt een laken uit de wasmachine

FABEL. Om de mijten te verdelgen die in de lakens zitten, is het aanbevolen om deze op 60° te wassen om alle sporen van hun verblijf uit te wissen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ontwikkelen mijten zich niet alleen in je bed, maar ook in stoffen en stoffige omgevingen. Mijten zijn daar niet toevallig; ze houden van warmte en vocht.

Om mijten te verdelgen is het goed om elke 2 dagen te stofzuigen en dan vooral aandacht te besteden aan tapijt. Stof je meubels af met behulp van een natte doek. Knuffels kunnen een nacht (in een plastic zak) in de diepvries worden geplaatst om alle mijten te doden. Daarna kan je ze wassen.
 

Helemaal up-to-date met de luchtkwaliteit in huis

Nu ben je helemaal mee met de waarheden en fabels die de ronde doen over de kwaliteit van onze binnenlucht. Gezonde lucht in huis helpt om vochtproblemen te voorkomen. Ondanks het feit dat we zoveel tijd binnenshuis spenderen, hechten we hier vaak nog te weinig aandacht aan. Tijd om ook aan onze binnenlucht te denken.
 

Op zoek naar een behandeling voor je vochtprobleem?

Vocht heeft sowieso invloed op de luchtkwaliteit in je woning. Vraag raad aan Murprotec en pak vocht aan. We komen gratis bij je langs om het vochtprobleem te analyseren en je een definitieve behandeling voor te stellen.
 

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading