Een te hoog vochtgehalte in huis is geen goed idee. De ideale vochtigheid van de binnenlucht schommelt tussen 40% en 60%. Alles daarboven of daaronder wordt beschouwd als te droge of te vochtige lucht. Wij hebben enkele handige tips om de vochtigheid van je binnenlucht te beïnvloeden.
Ben je niet zeker over het vochtigheidspercentage bij je thuis? Dan is een hygrometer of vochtmeter een handige tool om dat te achterhalen.
Meer over vochtmeters in huisTips om de vochtigheid in huis te verlagen
Er zijn heel wat zaken die je zelf kan doen om komaf te maken met die te hoge vochtigheid in huis. We lijsten ze even voor je op.
Tip 1: Kies voor vochtabsorberende planten
Planten zorgen in het algemeen voor een betere luchtkwaliteit én luchtvochtigheid in huis. Je kan ook kiezen voor planten die specifiek vochtabsorberend zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de aloë vera, de sanseveria, de lepelplant en de graslelie goede vochtvreters. Plaats ze in de woonkamer, keuken, badkamer of zelfs in de slaapkamer.
Tip 2: Maak de badkamer droog na het douchen
Een heerlijk warme douche doet deugd, maar zorgt ervoor dat de vochtigheid in huis de hoogte in schiet. Door lang en/of warm te douchen stijgt de hoeveelheid waterdamp in je badkamer aanzienlijk. Het duurt een poos voor al het vocht een weg naar buiten heeft gevonden. Gelukkig kan je je badkamer een handje helpen door zelf enkele oppervlakken droog te maken. Denk maar aan je douchescherm, de muren of de spiegel.
Tip 3: Kook zoveel mogelijk met de deksels op de potten en de dampkap aan
Het lijkt een detail, maar alle beetjes helpen om vocht geen kans te geven. Je keuken is daarbij erg belangrijk omdat je hier veel waterdamp creëert. Denk maar aan koken of de vaatwasser. Gebruik tijdens het koken je dampkap consequent, ook wanneer je enkel een zachtgekookt ei maakt. Zet bij voorkeur een deksel op je potten om te vermijden dat er te veel waterdamp ontsnapt in de ruimte en zo de vochtigheid in huis stijgt.
Tip 4: Zorg voor voldoende verluchting
Zet dagelijks de ramen van de slaapkamers minstens een kwartier open om te zorgen voor voldoende verluchting. Je spendeert gemiddeld 8 uur in je slaapkamer per nacht, dus de luchtvochtigheid in de slaapkamer kan maar beter goed zijn. Verlucht ook de van nature vochtige ruimtes in je huis, zoals de badkamer, de waskamer, het toilet en de keuken.Tip 5: Overweeg een luchtbehandelingsinstallatie
Een luchtbehandelingssysteem zorgt voor een optimale luchtkwaliteit en vochtigheid in huis. De installatie zal je woning doorheen de dag van verse lucht voorzien.
Laat je adviseren door een expert. Vraag een gratis expertise aan bij Murprotec voor de meest geschikte luchtbehandeling om de vochtigheid in huis te verbeteren. Eén van onze experten komt kosteloos ter plaatste en biedt je een oplossing op maat van je woning.
Tip 6: Herstel lekkages
Een lekkage merk je meestal niet onmiddellijk op. Het probleem houdt zich schuil in je muren. Pas wanneer er vochtplekken zichtbaar worden, gaan er alarmbellen af. Ondertussen is de kans groot dat de vochtigheid in je huis erg hoge levels bereikt.
Vermoed je dat één van je leidingen lekt? Contacteer dan een detectiebedrijf om het lek op te sporen.
Contacteer Aquadetect
Tip 7: Droog je was buiten
Je vochtige kleren op het droogrek hangen bespaart je de kosten van een droogkast, maar het duwt ook de vochtigheid in huis omhoog. Probeer daarom, in de mate van het mogelijke, je kleren buiten te laten drogen. Zet je droogrek dus in de tuin. Zeker in de zomer is je wasgoed in een mum van tijd droog.
Tip 8: Professionele vochtbestrijding
Wanneer de vochtigheid in huis hoog is, bestaat de kans dat er zich ergens een vochtprobleem voordoet. Het duurt soms even voor een vochtprobleem effectief tekenen gaat vertonen zoals vochtplekken, schimmel of salpeter. Toch kan bijvoorbeeld opstijgend vocht de oorzaak zijn van de verhoogde vochtigheid in je huis.
Om een vochtprobleem op te lossen, doe je het best beroep op een professionele vochtbestrijder zoals Murprotec. Onze vochtspecialisten komen gratis langs om een grondige vochtanalyse uit te voeren. Ze bepalen de oorzaak van het probleem en bekijken welke vochtbehandeling het vochtprobleem definitief kan oplossen.
Gratis expertise
Tips om de vochtigheid in huis te verhogen
Ook om de vochtigheid in huis te verhogen bestaan er enkele handig trucjes.
Tip 1: Creëer natuurlijke verdamping
Vul een bakje of kommetje met water en zet het op de verwarming. Vervolgens zal de warmte haar werk doen en het water laten verdampen waardoor de vochtigheid in huis opnieuw stijgt.
Tip 2: Overweeg een luchtbevochtiger
Wanneer de vochtigheidsgraad binnen niet stijgt, ondanks je pogingen om natuurlijke verdamping te creëren, dan is het tijd om een luchtbevochtiger te overwegen om zo de vochtigheid in huis opnieuw op punt te krijgen.
Tip 3: Zet op tijd de verwarming uit
Zeker in de winter is de verwarming een boosdoener als het gaat om een te lage vochtigheid. Naarmate dat we de binnenlucht beïnvloeden met warmte zal de vochtigheidsgraad in huis verder dalen. Zet je verwarming dus lager wanneer het niet noodzakelijk is.
Tip 4: Zet je vaatwasser open
Is de vaatwasser net klaar met wassen en is de vochtigheid in huis te laag? Dan zou je de vaatwasser onmiddellijk kunnen openzetten zodat de stoom vrijkomt in de ruimte.
Tip 5: Douche met je badkamerdeur open
Tijdens het douchen produceer je heel wat waterdamp. Door je deur open te zetten tijdens het douchen geef je waterdamp de kans te ontsnappen naar andere ruimtes in je huis. Met dit heel simpel trucje verhoog je het vochtgehalte in de lucht.
Tip 6: Plaats een aquarium met je lievelingsvissen
Ben je gek op vissen of wou je altijd al zo’n mooi aquarium? Te droge lucht in huis is het perfecte excuus om er één aan te schaffen. Een aquarium verhoogt langzaam de vochtigheid in huis. Bovendien geeft het een extra touch aan je interieur.
Tip 7: Koken zonder dampkap
Koken stuwt heel wat kookvocht in de lucht. Over het algemeen vangen we dit op met onze dampkap. Maar wanneer de binnenlucht te droog is, kan je overwegen om dit juist niet te doen. Hierdoor wordt het kookvocht opgenomen in de lucht waardoor die vochtiger wordt.
Vraag professioneel advies om de vochtigheid in huis te verbeteren
Probeer zelf de vochtigheidsgraad in huis te verbeteren door onze handige tips. Merk je geen of te weinig verschil, laat je dan bijstaan door onze experten. Wij zorgen dat een te hoge vochtigheid en vocht definitief verleden tijd zijn.
Gratis expertise