Terug naar overzicht

Allergische astma: wat als de oorzaak een vochtprobleem is?

16/11/2020
vocht en gezondheid schimmel vocht behandelen

Lijden je kinderen aan allergische astma en heb je een vochtprobleem in huis? Het is mogelijk dat er een verband is tussen hun gezondheid en het vochtprobleem. Wat zijn de oorzaken van astma en hoe kan je ze bestrijden? Murprotec legt uit.

Wat is de impact van vochtproblemen op de gezondheid van je gezin?

Uit talrijke studies blijkt dat er een verband bestaat tussen vochtproblemen in woningen en toenemende gezondheidsproblemen. Irritatie aan de keel en ogen, herhaalde hoestbuien, ademnood en een reeks allergische reacties worden veroorzaakt door vochtproblemen.

Onbehandelde vochtproblemen in huis kunnen leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, vooral bij kinderen en jongeren:

  • allergieën van de luchtwegen

  • permanente neusverkoudheid

  • allergische astma

 

De oorzaken van allergische astma

Astma kan verschillende oorzaken hebben. In 1 geval op 5 is astma te wijten aan een vochtprobleem in de woning. Aandoeningen van de luchtwegen worden voornamelijk veroorzaakt door mijtachtigen, schimmelvorming en andere parasieten. Allergische astma gaat vaak gepaard met de aanwezigheid van schimmels.

Schimmelvlekken bestaan uit microscopisch kleine schimmels die zwarte, bruine of groene vlekken maken op muren. Deze schimmels hebben heel schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Ze reproduceren zich door sporen vrij te geven in de lucht en scheiden mycotoxines af die giftig zijn voor de mens.

Personen die deze sporen in de lucht inademen, kunnen ernstige aandoeningen van de luchtwegen ontwikkelen zoals allergische astma. Kinderen en jongeren zijn heel gevoelig voor schimmels.

Veel voorkomende bronnen van schimmelvorming:

  • Condensatie van water op oppervlakken

  • Damp of overtollige vochtigheid in de lucht

  • Waterinfiltratie in de woning

 

les causes de l’asthme

Allergische astma gaat vaak gepaard met vochtproblemen in woningen.
 

 

Hoe kan je schimmelvorming opsporen?

Schimmel ontstaat doorgaans op vochtige plaatsen. Controleer je badkamer en keuken, en alle andere plaatsen waar waterdamp aanwezig is.

Kleine schimmelvlakken kan je schoonmaken. Wrijf ze echter nooit droog weg, want zo kan je nog meer sporen verspreiden in de lucht en het probleem verergeren. Schimmels zijn heel giftig, gebruik dus handschoenen en een masker.

Hoe kan je schimmelvorming bestrijden?

Als er veel schimmelvorming voorkomt in je woning en je kinderen last hebben van aandoeningen aan de luchtwegen, kan je het best een beroep doen op vakmensen. Door schimmelvorming schoon te maken, verwijder je het probleem niet. Het is slechts het topje van de ijsberg.

Om schimmelvorming definitief te elimineren, moet eerst de oorzaak ervan achterhaald worden (condensatie, opstijgend vocht, doorslaand vocht …). Alleen door de oorzaak aan te pakken, kan je schimmelvorming en gevaren voor je gezondheid verhinderen.

Murprotec garandeert een precieze diagnose en een doeltreffende oplossing.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading