Terug naar overzicht
Vochtschade in huis bestrijden met behulp van de brandverzekering

Dekt mijn verzekering de kosten van mijn vochtprobleem?

28/01/2022
verzekering vocht in huis

Zo’n 20% van de Belgische huizen krijgt te maken met vochtproblemen. Je bent dus zeker niet alleen. Hoe sneller je vocht in de muur opmerkt, hoe beter. Dergelijke problemen lossen zich niet vanzelf op. Eenmaal een vochtprobleem zich voordoet, blijft het groeien. Gelukkig vallen sommige kosten onder de brandverzekering.

 

Wordt vochtschade gedekt door de brandverzekering?

Woning wordt beschermd tegen aanhoudende vochtschade

Het is zo dat niet alle vochtschade door de brandverzekering gedekt wordt. Een doorslaggevende factor die bepaalt of je al dan niet aanspraak maakt op je brandverzekering is bijvoorbeeld de mate waarin je het probleem kon voorkomen.

Welke vochtschade valt onder de verzekering?

Iedere verzekeringspolis is anders, maar over het algemeen kunnen we ervan uitgaan dat vochtschade door een lekkend dak, een lek in de leiding, een overstroming of onverwachte waterschade onder de brandverzekering vallen.

Controleer voor de zekerheid altijd je polis om te weten waar je staat. 
 • Vochtschade door insijpelend vocht door een lek in het dak
Waterinslag via het dak valt meestal binnen de brandverzekering van je woning.
 • Vochtschade door een lekkende leiding
Een lekkende leiding kan je niet altijd voorkomen. Bovendien merk je het vaak niet onmiddellijk op. Pas wanneer de gevolgen van het vochtprobleem zichtbaar worden, ga je op zoek naar de oorzaak.
 • Vochtschade door overstromingen
De schade veroorzaakt door overstromingen of stormweer is gewoonlijk verzekerd door de brandverzekering.
 • Onverwachte vochtschade
Schade door een defect aan bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwas kan je moeilijk voorkomen. Ook hier komt de verzekering normaliter tussenbeide.

Welke vochtschade wordt doorgaans niet gedekt door de verzekering?

Helaas dekt de brandverzekering niet de gevolgen van ieder vochtprobleem. Heb je te maken met opstijgend vochtdoorslaand vocht door een poreuze gevel of condensatievocht, dan is de kans bijzonder klein dat de verzekering zal bijspringen in de kosten.

De reden waarom deze gewoonlijk niet worden gedekt door je brandverzekering is omdat deze problemen kunnen worden vermeden, aldus vele verzekeraars. Zo kan doorslaand vocht door een poreuze gevel verhinderd worden door een regelmatig onderhoud van de gevel.

Daarnaast moet je je afvragen of de oorzaak van het probleem jouw eigendom is of die van je buren? Ervaar jij bijvoorbeeld schade door de lekkende leiding of dakgoot van het aanpalende huis? Dan zijn het je buren die hun brandverzekering moeten aanspreken.
 

Wat is het verschil tussen oorzakelijke schade en gevolgschade?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, komt de brandverzekering in de meeste gevallen enkel tussen voor de gevolgschade van het vochtprobleem. Heb je dus een lek in je leiding en zijn er daardoor schimmels ontstaan op je muur? Dan kan je je brandverzekering aanspreken om de kosten van de schimmelbestrijding te betalen. De herstelling van het lek in je leiding, de oorzaak van de vochtschade, is voor eigen rekening. Hier komt de verzekering dus niet tussen.

Ook de kosten van de herstelling kunnen enorm oplopen, zeker naarmate het probleem erger wordt. Bij Murprotec heerst de filosofie dat iedereen het recht heeft op een gezonde, vochtvrije woning. Daarom doen wij er alles aan om je zo goed mogelijk van dienst te zijn.
 • Gratis expertise
Onze vochtexpert komt helemaal gratis bij je langs om het vochtprobleem te analyseren en te bepalen welke aanpak nodig is om het vocht voorgoed te bestrijden.
 • Onze Eco-comfort lening
Bij Murprotec kan je de kosten van een vochtbehandeling maandelijks spreiden. Zo pak je vocht in huis definitief aan en geniet je voortaan van een gezonde woning.

Hoe spreek ik mijn vochtverzekering aan?

Voor je contact opneemt met je verzekeraar dien je een uitgebreid schadedossier op te stellen. Zorg zeker voor volgende onderdelen:
 • Een lijst met alle beschadigde materialen. Beschrijf de schade grondig en staaf met foto’s.
 • Offertes als kosteninschatting voor de herstelling van de gevolgschade.
 • Een opsomming van de dringende kosten.
 • Het verslag van de lekdetectie, indien je deze liet uitvoeren.
 

Wat met vochtschade in een huurhuis?

De verantwoordelijkheden van de huurder

Bescherm je spullen tegen waterschade na een waterlek of overstroming.

Als huurder dien je je huurwoning of appartement achter te laten in z’n oorspronkelijke staat. Daarom kan je maar beter een brandverzekering afsluiten om eventuele kosten te dekken. Bovendien is het afsluiten van een dergelijke verzekering vaak verplicht vanuit het huurcontract. Via je brandverzekering bescherm je bovendien je eigen spullen tegen o.a. brand- of vochtschade.

 

Vermijd de gevolgen van vocht!

Vocht in huis brengt vaak één of meerdere gevolgen met zich mee. Denk maar aan vochtplekken, schimmels, structurele problemen… Om nog maar te zwijgen over de impact op je gezondheid.
Lees meer over de mogelijke gevolgen van vocht 

Onze conclusie

 • Enkel de gevolgschade valt onder de brandverzekering.
 • De gevolgschade van een lek in het dak, een lekkende leiding, een overstroming of plotse waterschade wordt meestal gedekt door de verzekering.
 • Doorslaand vocht, opstijgend vocht en condensatievocht vallen meestal niet onder de verzekering omdat een correct onderhoud van de materialen vocht mogelijks had kunnen voorkomen.
 • Laat de oorzaak van het vochtprobleem vaststellen door een professional.
 • Pak vocht aan bij de eerste signalen, zo vermijd je dat de kosten oplopen.
Gratis expertise
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading