Terug naar overzicht

Hoe kan salpeter in huis worden voorkomen?

16/11/2020
salpeter vocht voorkomen doe-het-zelf

Salpeter kan, zoals elk vochtprobleem, worden voorkomen. Maar daarvoor moet je eerst de oorzaken ervan kennen. Ontdek hoe salpeter in huis kan worden voorkomen.

Hoe kan salpeter in huis worden voorkomen?

Ontdek hoe salpeter in huis kan worden voorkomen.

Controleer de fundering om salpeter in huis te voorkomen

Salpeter wordt veroorzaakt door een capillaire werking. Om te voorkomen dat er salpeter ontstaat in huis, moet de fundering waterdicht zijn. Oude gebouwen ondervinden vaak last van opstijgend vocht. Maar ook in moderne gebouwen kunnen er problemen zijn met de waterdichtheid van de funderingen. De installatie van een waterdichte barrière kan, afhankelijk van de bouwkavel, noodzakelijk zijn.

Om salpeter in huis te voorkomen, kan je een waterdichte coating op je muren aanbrengen. Deze coating, gecombineerd met een pleisterlaag, zal je fundering beschermen tegen vocht. De salpeter zal zich dan niet op je muren kunnen hechten. Deze coating moet bij droog weer worden aangebracht.

Als je kelder te maken heeft met een vochtprobleem, is het aanbrengen van een waterdichte laag essentieel. De waterdichte barrière in de kelder voorkomt dat het vocht omhoogtrekt. Maar pas op, de muren in de grond worden niet beschermd.

Lees ook: Hoe kunt u salpeter bij u thuis herkennen? 

Controleer de fundering om salpeter in huis te voorkomen

Waterdichte funderingen voorkomen de vorming van salpeter.

De grond draineren om salpeter te voorkomen

Om het gedeelte van de muren in de grond te beschermen, moet de grond worden gedraineerd. Voor het draineren van een stuk grond kan je het beste een expert inschakelen.

Een verkeerd geïnstalleerde of verstopte afvoer kan namelijk vochtproblemen veroorzaken. Als de drainage slecht wordt uitgevoerd, kan de onderkant van je muren vochtig worden, met als gevolg: optrekkend vocht, salpeter, beschadiging van de materialen ...

Verbeter het ventilatiesysteem om salpeter op de muren te voorkomen.

Het installeren van een doeltreffend ventilatiesystemen kan zinvol zijn.

De ventilatie in de woning verbeteren

Salpeter ontstaat door een combinatie van grondvocht en een slecht geventileerd huis. De installatie van een luchtbehandelingssysteem kan zinvol zijn om salpeter op de muren te voorkomen. Een goed, natuurlijk of mechanisch, ventilatiesysteem is essentieel voor gezonde lucht in huis.

Als je waterdichte funderingen hebt, de grond gedraineerd is en je huis over een goede ventilatie beschikt, zal er geen salpeter tevoorschijn komen.

Lees ook: Wat is salpetervorming in huis? 

 Salpeter op de buitenmuren schoonmaken

Als er al salpeter op de muren zit, kan je dat verwijderen door de muur schoon te maken. Maar let op: het schoonmaken van de salpeter op de muren lost het probleem niet op. Je verwijdert alleen de zichtbare laag en de salpeter zal na verloop van tijd weer tevoorschijn komen.

Om definitief af te rekenen met salpeter moet het probleem bij de bron worden aangepakt, namelijk opstijgend vocht. Alleen met de hulp van een expert kan je voorgoed van salpeter afkomen.

Lees ook: Hoe kan salpeter van de muren worden verwijderd?

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading