Terug naar overzicht

Wat is de impact van vocht op de gezondheid van kinderen?

16/11/2020
vocht en gezondheid

De impact van vocht op de gezondheid kan ernstig zijn, vooral bij kinderen. De aanwezigheid van vocht in een kinderkamer of een huis is bevorderlijk voor de ontwikkeling van mijten, bacteriën en schimmels.

Kinderen zijn vatbaar voor vocht

De impact van vocht op de gezondheid is nog groter bij kinderen dan bij volwassenen. Een kind dat al last heeft van ademhalingsproblemen is nog eerder geneigd tot het ontwikkelen van chronische ziektes wanneer het leeft in een vochtige omgeving.

Een studie van Barbara Delmulle van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen in Gent, wijst uit dat de aanwezigheid van mycotoxinen (zeer giftige stoffen die door schimmels geproduceerd worden) in vochtige huizen mogelijk een risico vormt voor de gezondheid van de bewoners.

Een vochtige omgeving verhoogt sowieso het risico op gezondheidsproblemen, maar de impact van vocht op de gezondheid van kinderen is nog groter wanneer schimmels zich ontwikkelen. De snelle toename van schimmels is gevaarlijk, omdat zij allergieën, infecties en toxische effecten veroorzaken.

 

Vocht in de kinderkamer: wat is de impact op de gezondheid?

Kinderen die opgroeien in een vochtige omgeving zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van chronische ziektes zoals astma.

 

De impact van vocht op de gezondheid

De impact van vocht op de gezondheid is iets waar over nagedacht moet worden. Hoe hoger de vochtigheidsgraad in je woning, hoe erger de gezondheidsproblemen zullen zijn.

Bij de gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door schimmels of een te vochtige omgeving horen:

 • Longontsteking

 • Chronische rhinitis

 • Hoestbuien

 • Irritatie van de slijmvliezen

 • Astma

 • Chronische sinusitis

 • Hoofdpijn

 • Slaapproblemen

 • Repetitieve bronchitis

 • Vermoeidheid die chronisch kan worden

 • Huidirritaties

 • Alle lichamelijke reacties die in het algemeen bij een vergiftiging horen: koorts, misselijkheid, etc.

Volgens een rapport van IARC, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, bestaat er een verband tussen schimmels die zich in bijna alle woningen bevinden en bepaalde vormen van kanker.

Hoe meer we blootgesteld worden aan schimmels, hoe groter de impact van vocht op de gezondheid zal zijn. Het is belangrijk om snel te reageren wanneer je vocht in huis ontdekt of een van de bovenstaande symptomen bij je kind opmerkt.

Vocht in de kinderkamer, wat te doen?

Vocht in de kinderkamer is problematischer dan in de rest van het huis, want kinderen brengen vele uren door in hun slaapkamers. 's Nachts zorgen het slapende kind en zijn ademhaling voor natuurlijk vocht dat in de kamer zal blijven hangen. De ramen en de deur van de kamer zijn vaak gesloten, waardoor de lucht niet ververst wordt.

Het ventileren van de kamer zorgt weer voor gezonde, verse lucht in de kamer. Dit werkt echter alleen tegen de symptomen van vocht en niet tegen de bron. Wanneer je vocht in de kinderkamer opmerkt, raadpleeg dan eerst een arts. In alle gevallen is het belangrijk om schimmels of andere vochtproblemen aan te pakken.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading