Terug naar overzicht

Moet ik de lucht reinigen in mijn woning? Doe de test!

16/11/2020
luchtvochtigheid vocht en gezondheid

Een gezonde woning voor een gezond lichaam! Wanneer de lucht in je woning niet goed is, dan kunnen jij en je gezin problemen met neus, keel en oren ontwikkelen. Maar hoe weet je of het nodig is om de lucht te reinigen in je woning? Doe de test!

Moet ik de lucht reinigen in mijn woning? Doe de test!

Is het vochtgehalte in je huis tussen de 40 en 60%?

Wanneer de temperatuur rond de 18° C ligt en het vochtgehalte tussen de 40 en 60%, is het perfect!

Is de temperatuur echter hoger en de lucht droger, dan riskeert je dat je ademhalingswegen te droog worden. Je kan een luchtbevochtiger kopen. Doe hier elke dag vers water in en maak het regelmatig schoon om schimmels te vermijden.

Wanneer het vochtgehalte boven de 60% ligt, is de lucht te vochtig. Je riskeert gezondheidsproblemen zoals astma. Verwijder tapijten, lastig schoon te maken voorwerpen en speelgoed zoveel mogelijk. Leg ze in een gezondere kamer. Stofzuig meerdere keren per week en maak regelmatig schoon. Was de lakens en handdoeken vaak en met warm water (1 x per week voor personen die gevoelig zijn voor mijten). Om het vochtgehalte terug te brengen, kan je een ontvochtiger kopen.

Om de lucht te reinigen, moet je in ieder geval elke dag de kamer 10 minuten verluchten.

Vochtgehalte in een kamer

Vermijd het om de kamer te veel te verwarmen om een goed vochtgehalte te behouden.

Zijn er schimmels in je woning?

Zijn ze er bij jou niet? Weet je het zeker? Controleer de vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Wanneer je niet vaak genoeg verlucht, zijn schimmels niet ver weg. Vermijd om de was binnen te drogen.

Wanneer je van potplanten houdt, beperk de hoeveelheid hiervan. Planten zorgen voor vochtigheid in de lucht en sporen van schimmels kunnen zich in de pot bevinden.

Heb je een huisdier? 

Zelfs wanneer je niet allergisch bent, moet je weten dat zelfs de aanwezigheid van haren in de lucht voor irritatie kan zorgen. Een allergie kan zich zelfs pas jaren na het adopteren van een huisdier ontwikkelen.

Wanneer een van de gezinsleden gevoelig is voor dierenharen, verwijder dan kussens van ganzenveren of eendendons uit de slaapkamer. Die hebben hetzelfde effect als slapen met een dier.

Huisdier

Wanneer je kinderen vaak verkouden zijn, is het beter om geen huisdier te nemen.

Is er een roker of haardvuur bij jou in huis? 

Als je binnen rookt, dan blijven ook de schadelijke stoffen binnen. Ja, zelfs als je onder de dampkap rookt. Om de lucht te reinigen moet je stoffen, zoals gordijnen, elke 3 maanden wassen en je rookpauze buiten houden.

Denk eraan dat een haardvuur aansteken, dezelfde gevolgen heeft als een roker in huis. Veeg je schoorsteen goed en hang voor de veiligheid een koolmonoxidemelder.

Gebruik je luchtverfrissers of geurkaarsen? 

Wierook, luchtverfrissers en kaarsen vervuilen de lucht in huis! Deze zaken bevatten net als sommige schoonmaakmiddelen chemische producten die erg slecht zijn voor de gezondheid. Vergeet dan ook niet om je huis dagelijks goed te verluchten om de lucht te verversen.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading