Terug naar overzicht

Nieuwbouw: droogtijd?

16/11/2020
bouwen en verbouwen doe-het-zelf vocht voorkomen

Ga je een nieuwe woning bouwen? Gefeliciteerd! Maar let op, voordat je aan de slag gaat met het interieur en er gaat wonen, heeft je nieuwbouw eerst tijd nodig om te drogen. Hoe lang moet een nieuwbouw drogen om problemen met vocht te vermijden?   

Waarom nieuwbouw laten drogen?

Wanneer je begint met de bouw van een woning, is er iets wat je niet mag vergeten: de droogtijd. Behalve voor het grove werk, moet je namelijk ook tijd inlassen om de nieuwbouw te laten drogen.

Als je te vroeg intrekt in je nieuwbouw, bestaat het risico dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Er kan vocht in je woning komen. Het berekenen van de ideale droogtijd van je woning in aanbouw is essentieel om problemen met vocht te vermijden.

 

Vocht voorkomen in nieuwbouw

Respecteer de droogtijd voor je gaat verhuizen om jezelf te verzekeren van een gezonde omgeving waar geen gevaar dreigt voor je gezondheid.

 

 

De ideale droogtijd voor nieuwbouw

Na het bouwen is je woning nog erg nat. Zelfs wanneer de bedekking van de vloer of muur er droog uitzien. Laat je dan niet misleiden. Alleen het oppervlakte is droog, maar daarachter bevindt zich nog heel veel vocht.

Voor het grove werk (beton storten, pleisterwerk van de muren) moet je over het algemeen rekenen op een droogtijd van 1 maand voor 1 cm dikte. Wanneer je dekvloer dus 10 cm dik is, zijn er 10 maanden nodig om de nieuwbouw volledig te laten drogen.

De bedekking (plamuur, muurbekleding) droogt sneller dan het grove werk. Voor deze zaken is het aanbevolen om minimaal 3 maanden te wachten voor het verhuizen. De nieuwbouw bevat nog steeds vocht, maar zou droog genoeg moeten zijn om de ontwikkeling van schimmels of vochtproblemen te vermijden.

Vocht vermijden na een verhuizing

Deze 3 maanden wachttijd voor het verhuizen zijn essentieel om je nieuwbouw te laten drogen. Maar het is niet voldoende om vocht te vermijden in je woning. Nieuwbouw heeft ongeveer 2 jaar nodig om volledig te drogen.

Om vocht te vermijden nadat je verhuisd bent, kan je de woning verwarmen en vooral ook ventileren!

Zodra je verhuisd bent, zal je ook zelf voor vochtproductie zorgen (douche, was, ademhaling, zweet …). Het vocht dat je produceert en het vocht dat de nieuwbouw nog bevat, moeten verdwijnen. Ventileer de woning voldoende en zorg voor een aangename temperatuur. Wanneer het vocht verdwenen is, zal je energierekening dalen.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading