Terug naar overzicht

Vocht in de woning: 4 dagelijkse handelingen tegen vocht in de keuken

16/11/2020
vocht in de keuken vocht voorkomen doe-het-zelf luchtvochtigheid

Zoals in iedere kamer waar veel water gebruikt wordt en er veel leidingen aanwezig zijn, is de keuken zeer gevoelig voor vochtproblemen.  Combineer waterdamp met gevoelige muren, en je hebt het perfecte recept voor een hoog risico op schimmelvorming

Eens je er last van hebt, zijn schimmels zeer hardnekkig en ze vragen dan ook een uitgebreide behandeling om verwijderd te worden. 

Gelukkig is het mogelijk om met makkelijke dagelijkse handelingen het vochtgehalte in de keuken binnen de perken te houden.

vocht in de woning

Verluchten!

De beste methode om vochtproblemen in de woning en meer bepaald in de keuken te voorkomen, is voldoende verluchten. Open de vensters meermaals per dag, het liefst minstens 15 minuten, zodat de lucht ververst wordt en het overtollige vocht afgevoerd kan worden.  

Voorzie ook een degelijke ventilatie tijdens en na het koken, of beter nog, vooraleer je begint met koken. Zo zal de waterdamp makkelijker afgevoerd worden uit de ruimte en zal hij geen enkel vochtprobleem veroorzaken.

Droog de was niet in de woning

Drogende was is een grote bron van vocht. Bij het drogen zal het water in de was verdampen en, als het niet weg kan, op de omliggende muren neerslaan. Daarom is het altijd beter om je was buiten te laten drogen. 

Jammer genoeg laten de weersomstandigheden dat niet altijd toe. In dat geval heb je geen andere keuze dan de was binnen te drogen, maar zorg er altijd voor dat er voldoende verluchting in de ruimte is tijdens de volledige droogperiode en erna. 

Bovendien is het beter om te vermijden de was in de keuken te laten drogen, omdat het daar al vochtig is door te koken. Komt daar een extra vochtbron bij, dan stijgt het risico dat je een vochtprobleem in je woning creëert.

Gebruik de dampkap

De dampkap is een andere manier om ervoor te zorgen dat het vocht, ontstaan tijdens het koken, weg kan en niet op de muren neerslaat. Als je de dampkap niet systematisch gebruikt, leer je beter om dat wel te doen, omdat hij de luchtvochtigheid van je huis echt gunstig beïnvloedt. 

Controleer regelmatig de afdichtingen en de vochtigheidsgraad van je keuken

Een regelmatige controle van de luchtvochtigheid van je woning is een uitstekende gewoonte, zeker in de keuken. Je hebt er weinig voor nodig: neem een hygrometer (een basismodel, het is niet nodig om een professioneel model aan te schaffen) en gebruik hem om vochtproblemen te ontdekken voordat ze echt uitbreken. 

Het kan ook een aanwijzing zijn om te weten of je meer moet verluchten. Een normale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%.

vocht in de woning

Controleer ook of de afdichtingen van je keuken nog in goede staat zijn. Zijn de voegen van je spoelbak nog in orde? Zijn er barsten in de muren? Sluiten de ramen goed af? Indien nodig kan je de vensters altijd vervangen door een dubbele of driedubbele beglazing.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading