Terug naar overzicht

Vochtproblemen in de muren: welke gevolgen heeft dit voor je huis?

16/11/2020
vocht in de muren schimmel vocht en gezondheid

Naar schatting heeft bijna 20% van de huizen in België een vochtprobleem. Helaas is de ernst van dit probleem vaak slecht bekend bij de bewoners. Velen beschouwen vochtproblemen als onbelangrijk en nemen niet de noodzakelijke stappen.

Wat is de ware impact van een vochtprobleem op de gezondheid van je huis (en op je eigen gezondheid) ?

Vochtproblemen in de muren, een hardnekkig en terugkerend probleem in oudere woningen

vochtproblemen-in-de-muren

Oudere woningen zijn gevoeliger voor vochtproblemen, onder meer doordat bij het bouwen van de woning andere technieken en materialen werden gebruikt dan vandaag. 

Bovendien kunnen oudere woningen verzwakt zijn of barsten hebben waardoor water en vocht zeer makkelijk in de muren sijpelen en schade veroorzaken.  Als je in een ouder huis woont, wees dan zeker alert voor vochtsporen om vocht in huis zo snel mogelijk te identificeren.

Vochtproblemen in muren: de meest risicovolle kamers

Het zal je niet verbazen dat de kamers met de meeste kans op vochtproblemen de badkamer en de keuken zijn

Deze kamers worden dagelijks blootgesteld aan een hoge vochtigheidsgraad door de waterdamp die vrijkomt tijdens het koken of het douchen.  Om een vochtprobleem te voorkomen, is het noodzakelijk om deze kamers minstens 15 minuten per dag te verluchten.

De gevolgen van vocht voor je woning

Vochtproblemen kunnen niet alleen het esthetisch aspect van je muren aantasten, maar ook de structuur ervan.  Loskomende plinten, afpellende verf, vochtvlekken op de muren … Dat zijn allemaal symptomen van vocht in je woning. 

De schimmels die hierdoor ontstaan, kunnen ook de houtstructuur van je woning aantasten en ze onstabiel maken.  Daarom is het belangrijk om je woning al in de bouwfase voldoende te beschermen en eventuele vochtproblemen ogenblikkelijk te behandelen zodra je ze opmerkt.

En wat met onze gezondheid ?

vochtproblemen-in-de-muren

Een te hoge vochtigheidsgraad in je woning kan ook tot ernstige chronische gezondheidsproblemen leiden. Schimmels die zich langzaam maar zeker op je muur bevestigen, laten ook sporen achter in de lucht. Als je die regelmatig inademt, kunnen ze allerlei problemen veroorzaken: allergieën, astma,  chronische aandoeningen van de luchtwegen, enz. 

Als je al problemen hebt met je ademhaling, dan kunnen schimmels die problemen verergeren en bovendien complicaties meebrengen. De meest gevoelige personen voor een te hoge vochtigheid zijn onze jongste kinderen en de oudere mensen. Het is dus noodzakelijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen, voordat ze een impact kunnen hebben op de gezondheid.

Heb je vragen over vochtproblemen en hun impact op je gezondheid en de staat van je woning? Aarzel dan zeker niet en neem contact op met één van onze experts. Zij zullen je persoonlijk advies geven en al je vragen beantwoorden.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading