Terug naar overzicht

Waarom moet je je woning verluchten in de winter?

16/11/2020
vocht voorkomen luchtvochtigheid

Door de woning niet te verluchten, riskeer je vochtproblemen in de woning: condens, schimmels, mijten ... Waarom en hoe je woning verluchten in de winter? We leggen het je uit.

Uw-woning-luchten.png

 

Waarom moet je je woning verluchten gedurende het hele jaar?

Vervuiling binnenshuis is geen mythe. De lucht binnen is meer vervuild dan de lucht buiten. De beste manier om van luchtvervuiling af te komen is uw woning te verluchten, zelfs als er luchtreinigers aanwezig zijn.

Vervuiling stopt niet in de winter, daarom is het nodig om ook dan de woning te verluchten, zelfs wanneer het koud is buiten.

Wanneer je met vochtproblemen te maken hebt in je woning, is het dubbel zo belangrijk om te verluchten. Het vocht binnen moet elke dag verwijderd worden om te voorkomen dat de problemen erger worden. Open de ramen 10 minuten per dag om te verluchten en de lucht te verversen.

Ventilatierooster-raam-energieverlies.png
Wanneer we ons huis niet verluchten, wordt de energierekening hoger.

Onjuiste gedachte: wanneer we de ramen open zetten, verbruiken we meer 

Dat klopt niet! In tegendeel, het openen van de ramen en je woning verluchten maakt het mogelijk om de energierekening te verlagen.

Veel activiteiten in de woning zorgen voor vocht (wassen, douchen, koken of simpelweg de ademhaling van de bewoners). Wanneer de lucht niet weg kan, gaat het vochtgehalte in de woning omhoog. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het verwarmen van een vochtige omgeving moeilijker dan het verwarmen van droge lucht. Wanneer je vochtige lucht dus gevangen blijft, verbruikt je meer energie voor het verwarmen van de woning.

Een goed geventileerde woning heeft niet zoveel verwarming nodig als een vochtige woning. Je woning verluchten door de ramen open te zetten, laat het vocht naar buiten gaan en zo verlaag je je energierekening.  

Hoe kan je je woning verluchten in de winter?

Vermijd het om de ramen de hele dag open en dicht te doen, want zo doe je je energierekening weer oplopen.

Om je woning te luchten op effectieve wijze kan je het beste de ramen en deuren volledig openzetten gedurende 10 minuten. Op deze manier wordt de lucht volledig ververst in slechts enkele minuten. In deze tijd heeft de woning niet de tijd om volledig af te koelen. De koude lucht die binnenkomt, wordt snel warm wanneer de ramen weer dicht zijn.

Om de lucht in een woning goed te verversen, is het belangrijk je aan te passen aan het seizoen. Je woning verluchten maakt het mogelijk om de vervuiling van binnen te laten verdwijnen, maar je moet ook voorkomen om luchtvervuiling van buiten binnen te laten komen. De beste tijd om te verluchten in de winter is 's ochtends tussen 8 en 11 uur en 's avonds na 22 uur. Overdag is de buitenlucht te erg vervuild.

De-lucht-binnen-verversen-zonder -ventilatiesysteem  .png

Het beste is om de ramen wijd open te zetten om luchtstromen binnen te laten komen en de lucht te verversen.

Een luchtbehandelingssysteem kan helpen 

Als je bang bent dat je woning afkoelt door de ramen te openen, kan een luchtbehandelingssysteem je helpen. Deze systemen maken het mogelijk om de lucht te verversen door de vervuilde lucht uit huis te laten ontsnappen en nieuwe verse en gezonde lucht binnen te laten komen.  

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading