Terug naar overzicht

Hoe spoor je een waterlek op in huis?

16/11/2020
vocht in huis doe-het-zelf

Stel je na de meteropname vast dat je waterverbruik te hoog is en vind je daar geen verklaring voor? Misschien is er wel een waterlek in je woning. Een lekkende leiding kan je veel geld kosten en aanzienlijke schade aanrichten. Leer hoe je waterlekken kan opsporen in een woning!

comment-trouver-une-fuite-deau-dans-une-maison.jpg

Waar kan je zoeken naar een waterlek in huis?

Een lek kan eender waar voorkomen in een leiding. Het ligt daarom niet altijd voor de hand waar je moet zoeken om een waterlek op te sporen in een huis. Er zijn echter wel plaatsen waar lekken meer voorkomen.

Welke plaatsen controleer je het best om een lek te vinden:

  • Kranen: controleer in eerste instantie de kranen in je huis. Lekken zijn meestal te vinden aan de uiteinden en aansluitingen.

  • Het waterreservoir van het toilet: lekken komen vaak voor aan toiletten. Open het reservoir en luister. Als je gefluit hoort, is er een lek. Je kan het waterlek opsporen door een natuurlijke kleurstof toe te voegen aan het water in het reservoir. Als de onderkant van de wc-pot na enkele minuten verkleurt, is er een gat in de afsluiter.

  • De boiler: de boiler is vaak verbonden met de rest van de leidingen. Controleer of er een lek is aan de buis. Als je gefluit hoort, kan dat op een lek wijzen.

  • De buizen tussen de watermeter en de woning: om te controleren of er buiten een lek is, kan je de watertoevoerklep sluiten en naar de meter te kijken. Als de meter blijft lopen, is er waarschijnlijk een probleem met de buizen die je watermeter verbinden met de woning.

Heb je een leidingschema van je woning? Dan kan je controleren of er tekenen van vocht verschijnen op muren waar leidingen passeren. Doorgaans bevinden lekken zich aan verbindingen tussen leidingen.

 

Waar kan u zoeken naar een waterlek in huis?

Controleer de kranen, buizen en verbindingen.

 

Hoe kan je een waterlek opmerken?

Je waterrekening is de eerste indicatie van een waterlek. Als je verbruik bij de meteropname te hoog blijkt te zijn, kan je in eerste instantie de buizen controleren. Er zijn ook andere tekenen die kunnen duiden op een lek voordat je er de prijs voor moet betalen. Zelfs heel kleine lekken veroorzaken aanzienlijke schade door vocht:

  • Als je een vochtvlek opmerkt op een heel precieze plaats midden in een binnenmuur, kan er eventueel een lekke leiding achter zitten.

  • Een gelige, groene of bruine vlek met sterk afgetekende randen betekent dat er veel water aanwezig was op die plaats. Als je dit soort vlek opmerkt op een muur of plafond, heb je ongetwijfeld te maken met een lek. Een vlek die ontstaat door een vochtige omgeving vormt zich langzamer en is weinig zichtbaar.

  • Het materiaal vóór de leiding vervormt of begint te golven, de verf bladdert af ...

  • Er stroomt water langs de muren.

 

Een lek opsporen in een woning: vochtvlekken

Vochtvlekken door een gebarsten leiding zijn indrukwekkend.

 

Reageer snel als je denkt dat er een lek is. Spoor het waterlek snel op en laat het onmiddellijk repareren om ernstige schade te vermijden. Neem contact op met je verzekeraar, dit soort schadegevallen wordt doorgaans gedekt door de verzekering.

Murprotec werkt samen met AquaDetect, een kwaliteitsvolle partner om waterlekken op te sporen in een woning. Zo krijg je de ideale oplossing voorgesteld om het lek te repareren en de gevolgen te behandelen.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading