Terug naar overzicht
Man heeft last van pijn in de handen, veroorzaakt door reuma

Is vocht de oorzaak van je reumaklachten?

26/09/2022
vocht en gezondheid

Reuma is een veelvoorkomende klacht in België. Volgens het Fonds voor Wetenschappelijk Reumaonderzoek heeft maar liefst 1 op 5 Belgen te kampen met reuma. Daarnaast wees hun onderzoek aan dat 1 op 1000 kinderen in België last heeft van reumatische klachten. In Nederland gaat het over 2 miljoen mensen, waarvan 61% jonger blijkt dan 65 jaar. Maar wat is de oorzaak van die reumaklachten? En wat is de link met vocht? We gingen het voor je na.

Wat is reuma?

Man heeft last van reumatische klachten

Reuma is een term die een tweehonderdtal chronische aandoeningen omvat. In vele gevallen gaat het gepaard met pijnlijke gewrichten, spieren, pezen en soms zelfs botten. Reumatische klachten zijn geen constant gegeven. Ze kunnen doorheen de dag verminderen of verslechten. Hierdoor beperkt reuma in vele gevallen de mobiliteit.

In tegenstelling van wat men soms denkt, komt reuma niet enkel voor bij ouderen. Reuma treft jong en oud.

Wat is de oorzaak van reuma?

Wetenschappers zijn tot op de dag van vandaag nog steeds op zoek naar een duidelijke oorzaak. Men vermoedt dat roken en overgewicht een belangrijke rol spelen, maar ook erfelijkheid zou een bepalende factor kunnen zijn. Hoe dan ook, de wetenschap is het er momenteel nog niet over eens wat nu juist de oorzaak van reuma is.

Vocht op zichzelf is dus niet de oorzaak van reuma, maar vocht of een hoge luchtvochtigheid kan de symptomen wel erger maken. Vocht in huis of vochtige weersomstandigheden kunnen je klachten enorm beïnvloeden.

De invloed van het weer op reuma

Regen valt op een kleurrijke paraplu
  • Koud weer of grote temperatuurschommelingen kunnen reumatische klachten versterken. Dit wordt bevestigd in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Het heeft onder andere te maken met de bloeddoorstroming en de druk die hierdoor kan ontstaan op onze gewrichten. Het is opvallend dat reumapatiënten merkelijk minder last hebben bij warm weer.
 
  • Vaak ervaren patiënten meer pijn bij vochtig weer. De herfst- en wintermaanden zijn bijgevolg vaak de minst geliefde periode. De hoge luchtvochtigheid en de vele regenbuien kunnen zorgen voor meer pijn in de gewrichten.

De invloed van vocht op reumatische klachten

Net zoals buiten kan ook binnen de luchtvochtigheid te hoog zijn. Een te hoge vochtigheid is niet goed voor je gezondheid, reuma of geen reuma. Denk maar aan geïrriteerde luchtwegen of een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor virussen. Vaak valt het toe te schrijven aan een slechte ventilatie.

Maar een te hoge vochtigheidsgraad in huis kan ook wijzen op een onderliggend vochtprobleem. Eentje dat je misschien nog niet hebt opgemerkt en ongezien schade aanricht. Wanneer je effectief signalen opmerkt zoals bijvoorbeeld schimmel, vochtplekken of een muffe geur, dan is het vochtprobleem meestal al een tijdje aan de gang. Merk je dergelijke signalen op? Neem dan onmiddellijk contact op met een vochtexpert. Hoe sneller je je vochtprobleem aanpakt, hoe minder schade je huis en je gezondheid kunnen oplopen.

Conclusie: Is vocht de oorzaak van reuma?

Is vocht de oorzaak van reuma?

Tot nu toe is het niet bewezen dat vocht mee aan de oorzaak zou liggen van reuma. Maar het kan wel de klachten versterken. Zowel de weersomstandigheden als het binnenklimaat kunnen de mate van pijn beïnvloeden.

Aan het weer kunnen we helaas niets doen. Maar de gezondheid van onze woning, die hebben we wel in de hand!

Heb je een vochtprobleem?

Heb je thuis te maken met een vochtprobleem? Zie je schimmel op je muren of het plafond? Zijn er vochtplekken? Zitten je muren onder de salpeter? Merk je een onverklaarbare muffe geur op? Is je schilderwerk gebarsten? Valt het behang van de muren? Het zijn allemaal tekenen van vocht. Vraag dan snel je gratis vochtanalyse aan! Onze vochtexpert komt zo snel mogelijk bij je langs om het probleem te analyseren en te bekijken wat de meest geschikte oplossing is. Samen vatten we de koe bij de horens.
Ik wil een gratis vochtanalyse
 

Ben je bezorgd over je binnenklimaat of sta je op het punt te verbouwen?

Dan is onze gratis huisanalyse wat je nodig hebt. Onze expert komt helemaal gratis bij je langs om je huis van kop tot teen onder de loep te nemen. We meten alles wat er te meten valt, zodat jij een zo volledig mogelijk beeld krijgt van je woning. Eventuele pijnpunten zoals een te hoge luchtvochtigheid, ongezonde binnenlucht of zelfs een vochtprobleem waarvan je nog niet wist dat het er was, kunnen blootgelegd worden. Zo weet je exact waar je staat en hoe het gesteld is met jouw binnenklimaat.
Ik wil een gratis huisanalyse

Andere gevolgen van vocht voor je gezondheid

Vocht heeft op meer dan alleen reuma een invloed. Ook astma en vocht kunnen met elkaar in verband gebracht worden. Zelfs longontstekingen kunnen worden toegeschreven aan langdurige vochtproblemen in huis.

Het internet is een bron van informatie. Handig! Maar soms ook misleidend. Er gaan namelijk heel wat geruchten de wereld rond over vocht en de luchtkwaliteit in huis. In onze blog “15 geruchten over luchtkwaliteit: waarheden en fabels ontrafeld” gaan we de strijd aan met onwaarheden.

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading