Terug naar overzicht
Ouder koppel in de zetel activeert ventilatiesysteem

Je huis optimaal verluchten en ventileren

29/07/2021
ventilatie vocht en gezondheid

Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten?

In tegenstelling tot de realiteit waarbij men de termen ventilatie en verluchting maar al te vaak als synoniem gebruikt, is er wel degelijk een verschil tussen je huis verluchten en je huis ventileren.

Wat is ventilatie?

Wanneer je dag en nacht de lucht in huis ververst, spreken we over de ventilatie van je huis. Je huis ventileren kan zowel met behulp van natuurlijke ventilatie als een ventilatiesysteem of een combinatie van de twee.

Wat is verluchting?

Verluchten doe je wanneer je verse lucht binnenlaat door de ramen en deuren open te zetten zodat de verse lucht zich in je huis kan verplaatsen. Verluchten doe je, in tegenstelling tot wanneer je je huis ventileert, voor een korte periode of via een luchtreiniger.

Je huis ventileren

Waarom je huis ventileren zo belangrijk is?

De ventilatie van je huis is belangrijk voor de staat van je woning en je gezondheid. Een slechte ventilatie kan namelijk leiden tot de aanwezigheid van schadelijke stoffen in huis en vochtontwikkeling.


De gevolgen van schadelijke stoffen door het toedoen van slechte ventilatie

Wanneer er onvoldoende ventilatie is in onze woning, kunnen schadelijke stoffen zich opstapelen. Deze hebben een directe invloed op onze gezondheid. Zo kan een slechte ventilatie aanleiding geven tot diverse gezondheidsklachten, zoals:
 • Irritatie van de luchtwegen
 • Irritatie aan de ogen
 • Hoofdpijn
 • Allergie
 • Astma
 • ...

Sommige van deze schadelijke stoffen (zoals schoonmaakmiddelen, sigarettenrook, radon) kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Een goede ventilatie is dus een absolute must en verhoogt bovendien je levenskwaliteit.


De gevolgen van CO-ontwikkeling door het toedoen van slechte ventilatie  

Gebrekkige ventilatie of een slecht werkend ventilatiesysteem kan CO-ontwikkeling in de hand werken. Een CO-vergiftiging die niet tijdig wordt opgemerkt kan ervoor zorgen dat iemand in een coma beland of zelfs sterft.


De gevolgen van vochtontwikkeling door het toedoen van slechte ventilatie  

Wanneer de ventilatie in huis te wensen overlaat, zet je de deur op een kier voor vocht. Zeker bij nieuwbouwwoningen is een goed werkend ventilatiesysteem wettelijk verplicht. Recente huizen zijn namelijk erg goed geïsoleerd waardoor vocht moeilijker een uitweg vindt. Te vochtige lucht kan bijgevolg nare gevolgen hebben voor je woning:

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zorgt voor gezonde lucht voor je gezin. De lucht circuleert en wordt steeds ververst. Het ventilatiesysteem bestaat uit twee delen. Het ene deel verwijdert de schadelijke lucht uit de woning. Het andere deel van het ventilatiesysteem haalt gezonde buitenlucht juist naar binnen.
 

Schets van een goede ventilatie

Kies je voor natuurlijke ventilatie of een automatisch ventilatiesysteem?

Onder natuurlijke ventilatie verstaan we ventilatie door middel van o.a. roosters en klepramen. De lucht wordt via deze weg non-stop ververst. In oudere huizen kan natuurlijke ventilatie voldoende zijn. Na een renovatie of bij nieuwbouwwoningen bestaat echter de kans dat de natuurlijke ventilatie onvoldoende blijkt te zijn. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe moeilijker het wordt om je huis te ventileren met uitsluitend natuurlijke ventilatie.

In nieuwbouwwoningen is de plaatsing van een automatisch ventilatiesysteem verplicht. Maar ook in oudere woningen kan automatisch ventilatiesysteem een meerwaarde zijn. Zeker wanneer de vochtige lucht minder goed naar buiten kan, is de installatie van een ventilatiesysteem aangeraden.

De voordelen van een ventilatiesysteem

Het eerste en belangrijkste voordeel van een ventilatiesysteem is ongetwijfeld het feit dat het de lucht in huis ventileert.

Daarnaast zijn er nog tal van voordelen bij het gebruik van een ventilatiesysteem:

 • Vermijden van vocht
 • Vermijden van een muffe geur in huis
 • Vermijden van bacteriën
 • Vermijden van gezondheidsproblemen ten gevolge van ongezonde binnenlucht
 • Energiebesparing
 • Reduceert de EPB-waarde van je huis

Je ventilatiesysteem onderhouden? 


Waarom is het schoonmaken van het ventilatiesysteem belangrijk?  

Een goed ventilatiesysteem of luchtbehandelingssysteem voorkomt vochtproblemen die veroorzaakt worden door een tekort aan ventilatie, zoals condens, schimmels en de huisstofmijt.

Het schoonmaken van het ventilatiesysteem is essentieel om de effectiviteit te behouden. Stof, rook, vet van het koken … verzamelen zich op de ventilatieroosters en ze raken daardoor verstopt. Wanneer het niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan het ventilatiesysteem zijn rol als luchtventilatie en luchtverfrisser niet langer vervullen. Dat kan op lange termijn zorgen voor vochtproblemen en een hogere energierekening.

Vergeet je ventilatiesysteem of luchtbehandelingssysteem niet schoon te maken, als je ziet dat er stof ligt op het ventilatierooster.


Wat gebeurt er als je het rooster van je ventilatiesysteem niet onderhoudt? 

Het schoonmaken van het ventilatie en/of luchtbehandelingssysteem is essentieel voor de goede werking. Als je ventilatiesysteem en de ventilatieroosters niet onderhouden worden, ondermijnt dat de efficiëntie van het apparaat.

Een ventilatierooster en/of ventilatiesysteem dat slecht schoongemaakt is, veroorzaakt het volgende:
 • Het ventilatiesysteem verbruikt meer energie. Doordat de luchtuitlaten verstopt zitten, start het systeem vaker op en duurt het langer om de lucht te verversen.
 • Het ventilatiesysteem heeft meer kracht nodig om de lucht te laten circuleren, wat de motor kan beschadigen.
 • Het ventilatiesysteem wordt minder efficiënt, want het wordt moeilijker om de lucht door de ventilatieroosters te zuigen. De lucht wordt daardoor niet op de juiste manier ververst. Dat kan leiden tot vochtproblemen in je woning, want de lucht kan niet meer ververst worden.
 • Onaangename geurtjes komen terecht in de ventilatiebuizen en in de hele woning.
 • Het systeem zal meer lawaai maken.
 • De slecht onderhouden ventilatieroosters kunnen condens veroorzaken in het ventilatiesysteem, wat kan leiden tot kortsluiting.
 • Een defect systeem kan de ontwikkeling van schimmels die schadelijk zijn voor de gezondheid bevorderen.
 

Hoe reinig je de ventilatiebuizen? 

Het schoonmaken van de ventilatieroosters kan je zelf uitvoeren. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen door ze los te draaien of los te klikken, afhankelijk van het systeem. Voor een perfecte schoonmaak is alleen maar wat warm water en een beetje afwasmiddel nodig. Laat het rooster goed drogen voordat je het opnieuw monteert.

Wat het schoonmaken van de ventilatiebuizen betreft, laat je het best 1 keer per jaar een compleet onderhoud uitvoeren. Laat de onderdelen door een professional controleren om te voldoen aan de normen van je systeem. Filters, ventilators, cassettes en buizen zijn de gevoeligste onderdelen van het luchtbehandelingssysteem. Alleen een professional beschikt over de kennis die nodig is voor een optimaal onderhoud.

Je huis verluchten

Hoe je huis optimaal verluchten?


Hoe lang moet je verluchten?

Je huis optimaal verluchten betekent niet dat je je ramen urenlang wagenwijd open moet zetten. Over het algemeen is het voldoende om je ramen 15 minuten open te zetten. Zo koelt de ruimte en de muren niet te sterk af en kan je deze moeiteloos terug op temperatuur krijgen. Zet de deuren en ramen open zodat de lucht vlot kan circuleren.
 

Wanneer kan je het best je huis verluchten? 

Je verlucht je woning het best voor 10 uur ’s ochtends of na 9 uur ’s avonds. Op deze momenten is er namelijk minder vervuiling door rijdende auto’s.
 

Welke kamers moet je verluchten?  

Hoe meer kamers je kan verluchten, hoe beter. Begin bij de badkamer en de keuken. Hier creëer je over het algemeen zelf het meeste vocht en vervuiling. Daarna volgen de slaapkamers.

Gezonde lucht met het luchtzuiveringssysteem van Murprotec 

Wij bij Murprotec laten niets aan het toeval over. Wij ontwikkelden in-house eigen luchtreinigers voor zowel grote als kleinere ruimtes. Onze luchtbehandelingssystemen zijn dé doeltreffende oplossing tegen condensatie en een ondermaatse luchtkwaliteit. Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken over het al dan niet voldoende verluchten, onze luchtreinigers zorgen ervoor dat de lucht in je huis gezuiverd wordt.
 

Hoe maak je een luchtreiniger schoon?  

Het is belangrijk om je luchtreiniger goed te onderhouden. De filters regelmatig schoonmaken en tijdig vervangen is daarom essentieel.


Ventilatie en verluchting in tijden van Corona

4 emoji's met mondmasker
Vandaag zijn verluchting en ventilatie de eerste stap naar onze vrijheid.

Door onze ruimtes, openbaar of privé goed te ventileren en te verluchten kunnen we stap voor stap terugkeren naar het gewone leven. Zo kunnen we elkaar op een veilige manier ontmoeten.



 

Tips voor schone lucht in huis

Gezonde binnenlucht begint bij een goede ventilatie en voldoende verluchting. Toch zijn er nog enkele tips die hieraan kunnen bijdragen:

 • Rook zeker niet in huis
 • Beperk chemische schoonmaakmiddelen
 • Stofzuig regelmatig
 • Maak gebruik van een luchtreiniger
 • Zet de ramen op “klik” als je thuis bent
 • Verlucht extra tijdens het koken of het douchen
 • Kies voor luchtreinigende planten
 • Meet de radonconcentratie in huis 
 • Meet de luchtkwaliteit in huis of doe de online zelftest


 
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading