Terug naar overzicht
Man overschildert vochtplekken

Een vochtprobleem oplossen: de 10 fouten die je zeker niet mag maken

30/08/2021
vocht behandelen vocht voorkomen

Een vochtprobleem oplossen, doe je het best zo snel mogelijk. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe beter voor je gezondheid, je woning en je portefeuille. Online vinden we tal van tips om de strijd met vocht zelf aan te gaan, maar let op dat je het probleem niet erger maakt dan het oorspronkelijk was. Niet alle tips die circuleren op het internet zijn effectief om vochtproblemen op te lossen.

Een vochtprobleem zelf oplossen: is dat efficiënt?

Merk jij vochtplekken, schimmels of andere nare gevolgen van vocht op? Blijf er dan niet mee zitten. Een vochtprobleem oplossen begint bij de oorzaak ervan. Weten waar het probleem ontstaan is, geeft je de kans het probleem grondig aan te pakken. Dit zijn mogelijke oorzaken van een vochtprobleem:

 

Als je over voldoende kennis en ervaring beschikt, kan je proberen het vocht zelf aan te pakken. Maar vochtproblemen, in welke vorm dan ook, dienen serieus genomen te worden.

Ladder en verfborstel tegen de muur
Een goede behandeling is essentieel. Wanneer vocht niet bij de bron wordt aangepakt, komt het altijd terug.

Zelfs als je een handige klusser bent, zullen niet alle tips die je vindt om vocht te bestrijden, doeltreffend zijn. Ze zorgen slechts voor een camouflage van het vocht. Sterker nog: ze kunnen het probleem nog erger maken.

Vochtwerende verf lost niet alle vochtproblemen op. Vraag altijd advies aan een vochtexpert.

Een vochtprobleem oplossen: de 10 te vermijden fouten

Wil je definitief een vochtprobleem oplossen? Vermijd dan zeker de 10 meest gemaakte fouten in de strijd tegen vocht.

Fout 1: De winter buitenhouden.

De lucht in je huis moet altijd ververst worden, koude winterdagen zijn geen uitzondering. Zet je ramen minimaal 10 minuten per dag open. In de winter verwarmen we onze woning meer dan in de zomer. Zonder voldoende verluchting zorgen de warmte en de luchtvochtigheid mogelijks voor condensatie en schimmelvorming. Vermijd vocht door gedurende het hele jaar te zorgen voor voldoende verluchting.

Heb je al vocht in huis opgemerkt? Zorg dan voor extra veel verluchting, ook in de winter. Zo creëer je een betere omgeving om het vochtprobleem op te lossen.

Fout 2: Geen beroep doen op de expertise van een professional.

Je kan ervoor kiezen om het werk zelf uit te voeren. Maar zonder de juiste diagnose is een vochtprobleem oplossen onbegonnen werk. Een vochtexpert analyseert gratis het vochtprobleem dat zich manifesteert in jouw woning, bepaalt de oorzaak en stelt een duidelijk plan van aanpak op. Dat is hoe wij bij Murprotec een vochtprobleem oplossen. Alles begint bij onze gratis expertise.

Fout 3: Vochtwerende verf gebruiken zodra je een vlek opmerkt.

Vochtwerende verf is niet bedoeld voor problemen met infiltratie. Als het vocht in je muren veroorzaakt wordt door condens of optrekkend vocht, zal de vochtwerende verf de vlek alleen voor een tijd bedekken. Het vocht blijft aanwezig en zal opnieuw op de muur verschijnen. Inefficiënte oplossingen kosten geld. Vandaar het belang van het vragen van gratis advies.

Een vochtprobleem oplossen, doe je dus niet met vochtwerende verf. Het is een handige tool om vocht in de toekomst te vermijden. Maar vochtwerende verf is geen wondermiddel. Het onderliggende vochtprobleem moet altijd opgelost worden.

Fout 4: Je woning te veel isoleren.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een woning die te veel geïsoleerd is, niet beschermd tegen vocht. Wanneer er sprake is van te veel isolatie, dan kan de lucht niet meer circuleren en wordt die niet ververst. Dat kan een verhoogde luchtvochtigheid veroorzaken, condensatieproblemen en schimmels.

Fout 5: Te weinig ventileren en verluchten.

Een veelvoorkomende fout is te weinig ventileren en verluchten. Een fout die vaak samenhangt met een te goed geïsoleerde woning. Combineer een te goed geïsoleerde woning met een gebrekkige ventilatie of verluchting en je woning is gevoeliger voor vocht.

Fout 6: Een natte muur bedekken met isolatiepanelen of andere materialen

Uit het oog, uit het hart? Helaas werkt het zo niet. Je kan een vochtprobleem onmogelijk oplossen door het te verbergen. Isolatiepanelen of andere materialen wekken de illusie van een gezonde woning, maar niets is minder waar. Het vochtprobleem blijft zich in alle stilte verder uitbreiden.

Fout 7: Het toevoegen van een toplaag van verf of behangpapier.

Heb je last van opstijgend vocht? Dan is het aanbrengen van een extra likje verf of behangpapier geen oplossing. Hoe verleidelijk het ook mag lijken, een vochtprobleem oplossen doet het niet. Ook hier zouden we het vocht enkel verbergen in plaats van het op te lossen. Vocht vindt op deze manier altijd een weg en zal zonder twijfel opnieuw opduiken en de toplaag of het behangpapier beschadigen.

Fout 8: Uitstelgedrag.

Het is een veelvoorkomend fenomeen, de klusjes in huis stellen we gemakkelijk uit. Tijdens mooie zomerdagen doen we liever andere zaken. Logisch, maar wist je dat de zomer net het ideale moment is om een vochtprobleem op te lossen? Merk je condensatie, schimmels, vochtplekken of salpeter op? Wacht dan niet, maar pak het probleem vandaag aan.

Fout 9: Schimmels zelf proberen verwijderen.

Je kan schimmelvlekken zelf verwijderen, maar het is niet zonder risico. De aanwezigheid van de schimmels zijn een aanslag op je gezondheid. Door de schimmelvlekken te verwijderen, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. 

Fout 10: Een vochtbestrijder inschakelen zonder garantievoorwaarden.

Bij Murprotec geven we tot wel 30 jaar garantie op onze vochtbestrijding. Ongeacht welke vochtexpert je kiest om je vochtprobleem op te lossen, zorg er altijd voor dat je garantie hebt op het resultaat. Een vochtbestrijding hoor je niet jaar na jaar opnieuw te doen. Een vochtprobleem oplossen, echt oplossen, is definitief. Net zoals bij Murprotec.

Een vochtprobleem oplossen met Murprotec

Op effectieve wijze een vochtprobleem oplossen, vraagt altijd om het advies van een expert. Hij alleen kan je een precieze diagnose geven en je de oplossingen voor het probleem voorleggen. Dat voorkomt dat je energie en geld verspilt aan onnodig werk. Bij Murprotec is deze expertise volledig gratis!

Gratis expertise

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap om een vochtprobleem definitief op te lossen, is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het vochtprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit.

  1. Vraag online een gratis expertise aan
  2. Binnen de 48 uur leggen we telefonisch een afspraak vast
  3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem
  4. Je krijgt meteen een oplossing op maat


 
Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading