Heb je last van condensatie? 

Wat is condensatie? 

Condensatie is een verschijnsel uit de fysica waarbij een gas overgaat naar z’n vloeibare vorm. Het is een natuurlijk proces dat voorkomt in iedere woning. Condens wijst daarom nog niet op een groter vochtprobleem, maar je houdt het best in de gaten.

Door tal van huishoudelijke activiteiten -zoals koken, douchen, wassen, enz- produceer je waterdamp in huis. Als die warme waterdamp in contact komt met een kouder oppervlak en niet weg kan uit de ruimte, dan vindt er een condensatiereactie plaats. De warme, vochtige lucht koelt snel af en zo ontstaan er waterdruppels zoals je vaak merkt op een spiegel in je badkamer of de muren van je keuken of op je ramen.

Wat is de oorzaak van condensatieproblemen? 

Condensatie in de badkamer of keuken duidt niet meteen op een vochtprobleem. Zolang de waterdamp weer wegtrekt en er geen schimmels achterblijven op je muren, hoef je niet ongerust te zijn.

We spreken van een condensatieprobleem als de waterdamp niet weg kan en de muren, plafond of ruiten te lang vochtig blijven. Daardoor zal de relatieve luchtvochtigheid in je huis regelmatig te hoog zijn. Op die manier zorgt condensatie toch voor schadelijke effecten op je gezondheid en je woning. Merk je ook condens op in de slaapkamers of in de woonkamer, plaatsen die normaal gezien niet heel vochtig zijn? Dan is er zeker meer aan de hand.

Gratis expertise
Waterdruppels op een raam door condensatie

Maak jij je zorgen over de condensatie in huis? Onze experten komen kosteloos ter plaatse om de condensatie- of mogelijk andere vochtproblemen te analyseren. Vraag nu jouw gratis expertise aan.


 

Vraag nu je gratis expertise aan

Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd condensatie in huis definitief met de #1 vochtexpert in Europa

  • Gecertificeerd luchtbehandelingssysteem
  • Meer dan 65 jaar ervaring
  • Vaste prijs
  • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in definitieve condensatiebestrijding is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het condensatieprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit. 
 

  1. Vraag online een gratis expertise aan

  2. Binnen de 48 uur leggen we telefonisch een afspraak vast 

  3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

  4. Je krijgt meteen een oplossing op maat om het condensatieprobleem aan te pakken.

Voorfoto van een woonkamer waar de muren vol vochtvlekken en schimmels zitten door condensatie Nafoto van een gezellige woonkamer met nette witte muren na een behandeling tegen condensatie

Voor

Na

Hoe kan je condensatie in huis herkennen? 

Condensatieproblemen zijn het meest zichtbaar in de winter. Door de koude buitenlucht condenseert waterdamp sneller op je vensters en muren.

Waar in huis komt condensatie het vaakst voor?

Condens duikt het vaakst op in de meest vochtige kamers van onze woning:

Maar ook de overige ruimtes in ons huis kunnen te maken krijgen met condensatie.

Merk je in deze ruimtes op dat de waterdamp lang blijft hangen of zelfs niet volledig verdwijnt, dan is de kans reëel dat er een groter vochtprobleem speelt. Pak het probleem zo snel mogelijk aan, om eventueel blijvende schade te vermijden. Vraag je gratis expertise aan en onze experten analyseren het vochtprobleem ter plaatse. Een grondige diagnose van condensatie is de eerste stap naar een permanente oplossing.

Deze signalen wijzen op condensatie

Dit zijn de meest herkenbare tekenen van condensatie:

Merk je dergelijke gevolgen van condensatie op? Leg deze signalen niet zomaar naast je neer. Een condensatieprobleem kan immers op grotere, onderliggende vochtproblemen duiden.

Condensatie oplossen?

Condensatie in nieuwe woning? 

Condens in een nieuwe woning is helaas niet onmogelijk. Om energie te besparen, isoleren we onze huizen vandaag bijzonder grondig. Dit zorgt er echter voor dat lucht minder goed weg kan. Laat je huis voldoende ademen en denk ook aan regelmatige ventilatie! Zo vermijd je dat je nieuwbouwwoning of gerenoveerd huis vroeg of laat te maken krijgt met een vochtprobleem door condensatie.

Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

Hoe ontstaat overtollige condens in je woning? 

Als condensatie zich opstapelt in je huis, dan komt dat meestal door een gebrekkige ventilatie. Maar ook onvoldoende verwarmen, te weinig – of te veel! – isoleren en bepaalde vochtabsorberende materialen werken condensatieproblemen in de hand. 

Condensatie door onvoldoende ventilatie  

Sluit jij ook je badkamerdeur als je een douche of een bad neemt? Je wilt immers de warmte binnenhouden en pottenkijkers buiten. Denk eraan: een afgesloten ruimte en het gebrek aan ventilatie houden waterdamp vast en kunnen leiden tot vochtproblemen.

Als de waterdamp niet weg kan, blijven je muren vochtig. Daardoor ontstaan er vochtplekken en schimmels. Zorg dus voor voldoende verluchting in heel je huis, want niet enkel de van nature vochtige ruimtes zijn gevoelig voor condensatie. Ook in de slaapkamer is condensatie een vaak voorkomend fenomeen. Een te vochtige slaapkamer kan bovendien een significante impact hebben op je slaapcomfort.

Naast de mogelijke oplossing van een condensatie- of vochtprobleem, is een een goede ventilatie altijd van groot belang voor je gezondheid. Door je huis voldoende te verluchten houd je het zuurstofgehalte in huis op peil en verminder je de kans op een CO2-vergiftiging. Onvoldoende zuurstof in de lucht kan je bijvoorbeeld herkennen aan hoofdpijn en concentratieproblemen.

Condensatie door gebrekkige isolatie  

Ook wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is, kunnen je muren en ruiten koud of vochtig blijven aanvoelen. Zeker in de koude wintermaanden is het extra uitkijken zodat het temperatuurverschil geen aanleiding vormt voor condens. Het vocht in de lucht kan bovendien sneller condenseren op slecht geïsoleerde oppervlakken en koudebruggen.  

Is je huis wel goed geïsoleerd? Denk eraan dat extra isolatie de waterdamp binnen houdt. Ventileren is dan zeker nodig om condensatie te vermijden.

Condensatie door onvoldoende verwarming  

Gebrek aan verwarming zorgt ervoor dat schimmels, zwammen en vochtplekken op de muren verschijnen. Als de verwarming niet hoog genoeg staat of helemaal ontbreekt, dan kan de waterdamp niet degelijk verdampen, waardoor je vocht een kans geeft om zich te manifesteren. Probeer de binnentemperatuur zo stabiel mogelijk te houden, zeker in de koude wintermaanden.

Condensatie door vochtabsorberende materialen  

Sommige bouwmaterialen nemen meer vocht op dan andere. Gebruik je die in de badkamer, de keuken of de wasplaats, dan zullen de materialen steeds meer vocht blijven opnemen. Denk aan behang, pleisterwerk, bakstenen muren … Geef condensatie geen kans in je huis.

Schakel een expert in om de oorzaak van condensatie te bepalen 

Waarom je precies last hebt van overtollige condensatie, is niet altijd duidelijk. Bovendien kunnen je muren ook vochtig zijn door opstijgend vocht, doorslaand vocht of een waterlek.

De juiste diagnose van het vochtprobleem is noodzakelijk  om condensatie-problemen definitief te behandelen. Vraag raad aan Murprotec. Onze experten komen kosteloos bij je langs om het condensatieprobleem van dichtbij te analyseren en je een definitieve oplossing aan te reiken voor je condensatieprobleem.

Gratis expertise

Hoe kan je condens verwijderen en bestrijden?  

Merk je slechts af en toe dat je ruiten beslaan of dat je muren vochtig zijn? Dan kan het helpen om regelmatig te verluchten, je huis gelijkmatig te verwarmen, of slecht isolerende vensters te vervangen.

Heb je regelmatig last van condensatie, dan zal de lucht in je huis chronisch te vochtig zijn. Een te hoge luchtvochtigheid kan zware implicaties hebben voor je woning en je gezondheid. Daarom zoek je maar beter zo snel mogelijk naar een definitieve oplossing.

Om de natte muren, beslagen ruiten, schimmels en hoge luchtvochtigheid te verhelpen, moet je de vochtige lucht uit je huis krijgen. Dan kan het helpen om regelmatig te verluchten, je huis gelijkmatig te verwarmen, of slecht isolerende vensters te vervangen. Is het probleem groter dan is de enige doeltreffende manier is door gecontroleerd te ventileren en indien nodig het onderliggende vochtprobleem aan te pakken.

Reken op het vakmanschap van Murprotec om condensatie te bestrijden. Vocht is al meer dan 65 jaar ons vak.

  

Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

Condensatie aanpakken door luchtbehandeling

Met een luchtbehandelingssysteem op maat ben je verlost van condensatieproblemen en schimmels. De lucht in je huis is weer gezond, en je kan gerust ademhalen.

Lees meer over luchtbehandeling
 
 

Hoe gaan we te werk?

1

Gratis expertise

Een vochtexpert komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

3

Definitieve vochtbehandeling

Onze vakmensen gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

4

Controle na de werken

Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.

Reken op Murprotec om een betrouwbare en correcte expertise te maken van je condensatieprobleem – volledig gratis. Zo ben je zeker steeds zeker van een definitieve oplossing van elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

Tot 5 jaar beschermd

Bij Murprotec ben je zeker dat je de komende jaren weer kan genieten van een gezonde woning zonder condensatieproblemen. Ook op onze luchtbehandelingssystemen met onderhoudscontract krijg je 5 jaar garantie. Vraag ernaar bij je gratis expertise.

Gespreide betaling mogelijk

Lig niet wakker van de kosten voor condensatiebestrijding. Spreid je betalingen makkelijk maandelijks met onze Eco-Comfortlening. Zo geniet je snel weer van een gezonde woning, zonder dat je je spaargeld hoeft aan te spreken.

Waarom moet je condensatie behandelen?

Condensatie lijkt op het eerste gezicht onschuldig. Maar als de muren in je huis te lang vochtig blijven, ontstaat er een ernstig vochtprobleem met schimmels en blijvende vochtplekken. Daardoor wordt je huis een ongezonde plek om te wonen.

Pak condensatie daarom onmiddellijk aan zodra je opmerkt dat de condens niet snel genoeg verdampt. Schakel een Murprotec expert in om het condensatieprobleem op te sporen en op te lossen.

Vermijd
gezondheids­problemen

Vermijd
schimmels

Vermijd
ongezonde binnenlucht

Vermijd
schade aan je woning

Vermijd
salpeter

Vermijd
zwammen

Condensatie of een ander vochtprobleem? 

Ook andere vochtproblemen kunnen condensatie in de hand werken. Als je het vochtprobleem niet doeltreffend behandelt, kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Met welk vochtprobleem je ook worstelt, de boodschap is altijd: om je gezondheid, je woning en je gezin te beschermen, kies je beter snel voor een definitieve vochtbehandeling.

 
 
 

Tips & advies over vocht in huis

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips & tricks.

Condensatie in je huis?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Of bel gratis 0800 14 607

Murprotec heeft meer dan 65 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Cookies stellen ons in staat uw bezoek aan onze website te optimaliseren, namelijk door sommige van uw gebruikersvoorkeuren op te slaan. Cookies kunnen ons ook in staat stellen u gepersonaliseerde reclame-inhoud voor onze eigen producten en diensten of die van onze partners aan te bieden. Meer informatie over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren, vindt u in ons cookiebeleid

Cookie Policy